Kriminalisti preiskujejo posle župana Jankovića

Policisti so zapustili Magistrat. Preiskave za danes končane, župan nadaljuje delo. Preiskava zaključena tudi na Electi.

Objavljeno
27. september 2012 08.18
Posodobljeno
27. september 2012 08.18
Ba. P., S. M., Delo.si
Ba. P., S. M., Delo.si

Hišna preiskava je zjutraj najprej potekala na domu ljubljanskega župana Zorana Jankovića in na domu njegovega sina Jureta Jankovića. Domneva se, da je preiskava povezana z zlorabo pooblastil, finančnim izčrpavanjem mestnega proračuna in zlorabo listin.

Policijska preiskava temelji na ovadbi, ki jo je davčna uprava naslovila na specializirano državno tožilstvo in NPU. Odstopila jim je podatke o poslovnih povezavah MOL in družbe Grep.

Generalni davčni urad je na podlagi prejetih informacij in podatkov podal pobudo za davčni nadzor več pravnih in fizičnih oseb, ki so povezane z družino Janković, predvsem z Zoranom Jankovićem in njegovima sinovoma.

Podatki menda kažejo na neupravičeno porabo proračunskih sredstev MOL.

Hišne preiskave bodo trajale, dokler ne bodo preiskali vseh lokacij poslovnih prostorov, ki so povezani s spornimi posli. Danes naj bi akcije trajale vsaj do večera. Po neuradnih informacijah policisti iščejo uradne listine.

Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete, je v izjavi za 24ur dejal, da bo pridržanje trajalo, dokler ne minejo zakonsko določeni roki za izpustitev. Vse pridržane lahko zadržijo največ 48 ur.

Več deset milijonov evrov škode

Na novinarski konferenci Nacionalnega preiskovalnega urada je Robert Črepinko povedal, da NPU danes na območju PU Ljubljana preiskuje sume kaznivih dejanj zlorabe pravic, goljufije na škodo evropske skupnosti, uničenje gradiva. S kaznivimi dejanji naj bi po dosedaj pridobljenih podatkih kriminalistov nastalo za več deset milijonov evrov škode.

Dodal je, da je za omenjena kazniva dejanja zagroženo do osem let zapora. Kriminalisti v današnjih preiskavah sodelujejo z Davčno upravo, komisijo za preprečevanje korupcije, uradom za pranje denarja.

Predmet preiskave je gradnja športnega objekta v Ljubljani, v preiskavah pa sodeluje 120 policistov in krimninalistov. Preiskave potekajo na 23 naslovih, od tega na devetih zasebnih, šestim osebam je bila odvzeta prostost.

Povedal je še, da je bilo zaseženih več nosilcev podatkov.

Preiskava na Magistratu

Zorana Jankovića so policisti po preiskavi na domu prepeljali na Magistrat. Tam policija trenutno iz prostorov Magistrata odnaša dokumentacijo. Vanj so nesli več praznih škatel, tako da domnevamo, da je dokumentacije še več. V prostorih Magistrata se sicer trenutno poleg Jankovića nahaja tudi odvetnik Aleksander Čeferin.

Novinarji pred mestno hišo čakajo na izjavo župana. Tiskovna predstavnica MOL Sania Huskić Hočevar je povedala, da preiskava še poteka in da ne vedo, koliko časa bo še trajala. Ko bo končana, bo župan dal izjavo.

Zoran Janković bi sicer moral danes ob 13.00 podpisati pogodbo v vrednosti 112 milijonov evrov s podjetjem Strabag za regijski center za ravnanje z odpadki. Huskić Hočevarjeva je zatrdila, da bo podgoba podpisana, ne ve pa še, ne kje ne kdaj.

Po neuradnih informacijah zaposlenih na Magistratu danes večinoma niso mogli na delovna mesta.

Okoli 14.00 so na Magistrat prišli vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer, podžupan Aleš Čerin, poslanka Alenka Bratušek in podžupanja Tjaša Ficko.

Aleš Čerin je ob tem dal izjavo za javnost.

Povedal je, da so dogajanje pričakovali. Prišli so, ker jih je zanimalo, kaj se dogaja. Policija jim je dovolila, da vstopijo v magistrat. Upa, da bo preiskava potekala primerno temu, da gre za voditelje največje opozicijske stranke in da bo vse potekalo, kot pri takih preiskavah mora.

Okoli 15.00 je iz Magistrata prišel Jani Möderndorfer in povedal, da je župan v redu in da naj bi v kraktem dal izjavo.

Ob 15.10 je pred Magistrat prišel odvetnik Aleksander Čeferin in povedal, da je bila policijska preiskava »maksimalno korektna.« Čudno se mu zdi, na podlagi kakšnih pravljic sodišča izdajajo naloge za hišne preiskave.

Za danes so preiskave končane. Župan nadaljuje delo.

Ob 15. 19 je izjavo novinarjem dal tudi župan Zoran Janković. Povedal je, da so policisti svoje delo opravili zelo korektno. Tudi on je dejal, da gre za sume kaznivih dejanj nezakonitega poslovanja, zlorabe položaja in goljufije pri pridobivanju evropskih sredstev. Zasegli so njegov računalnik, računalnik žene in sodelavev ter več dokumentov, za katere trdi, da bi jih lahko dobili tudi brez hišnih preiskav, saj so na informacijskem sistemu občine.

Po izjavi je odhitel na podpis pogodbe s Strabagom. Tam bo morda povedal kaj več.

Preiskava na Electi

Kriminalisti preiskujejo tudi prostore Electe in MOL. Z njimi je na Electi tudi Damjan Janković.

Slednji je po neuradnih podatkih ravno danes dobil hčerko.

Jureta Jankovića naj bi skupaj z Boštjanom Stamejčičem, direktorjem podjetja Baza Dante, policisti po neuradnih informacijah prepeljali na policijsko postajo Moste. Ob 14.00 naj bi ga že izpustili na prostost.

Pred prostori Electe so zbrani novinarji, iz kjer policisti odnašajo dokumente. Preiskava je poteka od 4. ure zjutraj do 19. ure. Količina dokumentov, ki jih policija namerava pregledati, je velika.

Ob 18.00 so kriminalisti zaključili preiskavo v prostorih Electe. Avtomobil so zapeljali v podhod hiše, kjer se poslovni prostori nahajajo in vanj naložili zasežene dokumente. Damjan Janković se s policaji ni odpeljal.

Pridržana tudi Dakićeva in Ogrin

Izvedeli smo, da so pridržali tudi tesno sodelavko Zorana Jankovića Jadranko Dakić in Uroša Ogrina, direktorja Grepa. Policisti so Ogrina z odvetnikom odpeljali na dom v Ribčev Laz. Tam se je preiskava končala okoli 13. ure.

V okviru navedenih hišnih preiskav je bila sicer šestim osebam odvzeta prostost. Hišno preiskavo so opravili tudi pri Zlatku Sraki, lastniku Energoplana, podjetju, ki je eden od lastnikov Grepa. Kriminalisti naj bi obiskali tudi sedež podjetja Grep.

Leto in pol trajajoča preiskava

Današnje hišne preiskave so del leto in pol trajajočega predkazenskega postopka, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo, so sporočiliz Generalne policijske uprave. Neuradno naj bi šlo za zadevo Stožice in posle z zemljišči.

Preiskava v podjetju Baza Dante

Policisti so po poročanju Žurnala 24 želeli opraviti tudi preiskavo v podjetju Baza Dante na Poljanskem nasipu. Po neuradnih podatkih so na podjetje pripeljali direktorja Boštjana Stamejčiča in ugotovili, da hišne preiskave ne bo možno opraviti, ker na tem naslovu obstaja le poštni nabiralnik.

Prvi odzivi na preiskave

Na preiskavo poslov Zorana Jankovića se je prvi odzval Jani Möderndorfer, vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije. Pravi, da postopka ne komentira, ker da ne pozna vsebine obtožb.

***

Prejeli smo


Na Delovem spletnem portalu je bilo v četrtek, 27. septembra, v prispevkih o policijskih preiskavah, povezanih z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in športnim parkom Stožice, navedeno (povzeto po Žurnalu 24ur), da naj bi hišna preiskava potekala tudi pri direktorici za finance in računovodstvo v podjetju Energoplan Katarini Zalar. Informacija je neresnična, pri meni se ni oglasil nihče s policije. V Energoplanu, d. d., nisem bila nikoli zaposlena, bila sem članica uprave Energoplan holdinga, d. o. o., vendar že eno leto nisem več zaposlena v Poslovni skupini Energoplan.


Katarina Zalar