NPU preiskuje nakup obveznic Dela Prodaje

Škoda, nastala s kaznivimi dejanji, še ni natančno ugotovljena, po dosedanjih ocenah pa znaša več milijonov evrov.

Objavljeno
10. november 2011 07.38
Posodobljeno
10. november 2011 07.38
Vanja Tekavec in Borut Tavčar, gospodarstvo; Mitja Felc, kronika
Vanja Tekavec in Borut Tavčar, gospodarstvo; Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je danes navsezgodaj, še v jutranji temi, udaril z novo preiskavo. Zaradi sumov gospodarskega kriminala so preiskovalci med drugim pregledali prostore podjetij Dela Prodaje, Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in DZS. Odnesli so dokumentacijo in pridržali dve osebi.

Kriminalisti preiskujejo sume kaznivih dejanj in oškodovanje premoženja Sklada za financiranje razgradnje NEK, ki je konec preteklega leta in na začetku tega leta pod vodstvom Ksenje Žnideršič Planinc prodal za tri milijone evrov državnih obveznic in kupil za 9 milijonov evrov tveganih obveznic Dela Prodaje in DZS, ki ju obvladuje Bojan Petan.

Kot pravi Andrej Vizjak, predsednik komisije državnega zbora za nadzor javnih financ, ki se je ukvarjala s tem nakupom, je šlo za predrago kupovanje ničvrednih papirjev z državnim denarjem in pomoč zasebniku, ki je bil povezan z Zares, ta pa je obvladoval energetiko.

NPU je zadevo pod drobnogled vzel maja letos, predkazenski postopek pa usmerja okrožno državno tožilstvo v Krškem. Danes so preiskovalci NPU ob pomoči ljubljanskih kolegov opravili deset sklopov hišnih preiskav na območju policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana in Kranj, in sicer tako v zasebnih kot službenih prostorih, pregledali pa so tudi nekaj osebnih vozil.

Pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko je potrdil, da so dvema osebama odvzeli prostost, v policijskem pridržanju pa bosta vse do konca preiskave oziroma največ 48 ur, kolikor dopušča zakon.

Po neuradnih podatkih so kriminalisti vzeli prostost nekdanji v. d. direktorici Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (NEK) Ksenji Žnideršič Planinc in Robertu Krajniku, tesnemu sodelavcu Bojana Petana.

Kriminalisti preiskujejo sum storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, za kar je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, v prihodnjih dneh pa preiskovalce čaka pregled zasežene dokumentacije, tako pisne kot elektronskih nosilcev podatkov.

Nastala škoda po prvih ocenah znaša več milijonov evrov

»Kriminalisti so prišli v jutranjih urah. Prišli so z odredbo preiskovalnega sodnika, iz katere izhaja, da ne Delo Prodaja ne jaz kot odgovorna oseba nismo med osumljenimi v preiskavi. Želeli so videti nekatere poslovne listine, ki smo jih kriminalistom tudi predali. Delo Prodaja je javna družba in ničesar ne skrivamo,« je poudaril njen direktor Branko Bergant.

Poznavalci pravijo, da v Skladu za financiranje razgradnje NEK šepa nadzor, saj lahko direktor počne, kar hoče. Predlagajo tudi drugačne naložbe denarja sklada, ki se polni s prispevkom pri ceni elektrike iz NEK.

Sklad bi po tem predlogu moral vlagati v objekte, denimo hidroelektrarne, ki bi obdržali vrednost in ustvarjali nov denar.

Z delnicami se je že marsikdo opekel, državne in druge obveznice pa tudi izgubljajo vrednost. Težava je le v tem, da z nakupom državnih obveznic Sklad NEK polni tudi državni proračun in vsaj ministrstvo za finance na spremenjeno vlaganje denarja ne bi pristalo. Kliminalisti so preiskali prostore družbe Delo Prodaja, ki jo vodi Branko Bergant.