Kriminalisti pri Mirku Tušu

Policija preiskuje, kako sta Mirko in Tanja Tuš postala lastnika blagovne znamke, ki je bila v lasti Tuš Holdinga.

Objavljeno
25. oktober 2017 15.19
Špela Kuralt, Nejc Gole
Špela Kuralt, Nejc Gole

Ljubljana, Celje - Ker sta zakonca Mirko in Tanja Tuš skrito pred očmi bank upnic nase prenesla blagovno znamko Tušmobil in tako prezadolženi Holding Tuš po mnenju kriminalistov oškodovala za 19 milijonov evrov, so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) včeraj opravili štiri hišne preiskave.

V Delu smo lani razkrili, kako je Mirko Tuš pred bankami upnicami, ki so zahtevale dezinvestiranje holdinga, skril blagovno znamko Tušmobila. Ko sta se leta 2014 Tuš Holding in Telemach dogovorila, da bo slednji prevzel Tušmobil, je skrito pred očmi bankirjev prodal tudi istoimensko blagovno znamko - a ta ni bila v lasti Tuš Holdinga, ampak zakoncev Mirka in Tanje Tuš.

Po tem neprijetnem presenečenju so banke podale kazensko ovadbo, policija je na tej podlagi uvedla predkazenski postopek in včeraj opravila hišne preiskave štiri hišne preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju ljubljanske in celjske policijske uprave. Preiskujejo sume kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter pranja denarja. Osumljeni sta dve fizični osebi, ki jima prostosti niso odvzeli, so potrdili na policiji.

Ta zaradi varstva osebnih podatkov osumljencev ne razkriva, šlo pa naj bi za zakonca Mirka in Tanjo Tuš. Kot so sporočili s policije, sta osumljenca »kot lastnika celotnega poslovnega deleža gospodarske družbe prenesla blagovni znamki, ki ju je uporabljala gospodarska družba, nase, za prenos blagovne znamke pa gospodarska družba ni prejela ustreznega plačila. Osumljenca sta si s tem dejanjem pridobila protipravno premoženjsko korist, ki znaša nekaj čez 19 milijonov evrov, za isti znesek je oškodovana gospodarska družba iz Celja.«

S tem se domnevno nečedni posli še niso končali, kot ugotavlja policija: »V nadaljevanju sta s premoženjem, torej blagovno znamko, za katero sta vedela, da izvira iz kaznivega dejanja, razpolagala tako, da sta jo prenašala na več tujih gospodarskih družb, vse z namenom, da s pranjem zakrijeta ali poskusita zakriti izvor tega premoženja in da s tem onemogočita identifikacijo imetnika tega premoženja.«

Kako so potekale transakcije?

Telemach je oktobra 2014 od Tuš Holdinga za 110 milijonov evrov prevzel Tušmobil. Dan pred podpisom pisma o nameri o med Telemachom in Tuš Holdingom je uprava družbe Slovenia Broadband, lastnice Telemacha, potrdila dogovor z zakoncema Tuš o prenosu blagovne znamke Tušmobil za 29 milijonov evrov. Vendar Slovenia Broadband te blagovne znamke ni prevzela neposredno od zakoncev Tuš, ampak prek družbe iz Hongkonga Middlesbor Associates, ustanovljene dober teden po sklenitvi dogovora o prenosu blagovne znamke.

Prevzemniki nakupa niso financirali z gotovino, ampak se je s transakcijo vzpostavila terjatev zakoncev Tuš do kupcev. Upravni odbor Slovenia Broadbanda je prevzem blagovne znamke Tušmobil v vrednosti 29 milijonov evrov od Middlesbor Associates nato potrdil marca 2015.

V transakcije je bila vključena veriga povezanih družb Adria Luxco, Adria Topco in Adria Midco. Podjetje Adria Luxco je lastnik ostalih dveh omenjenih podjetij in prek njih tudi Slovenia Broadbanda in s tem Telemacha. Middlesbor Associates pa je pridobil 3,5-odstotni delež v podjetju Adria Luxco, ki je sicer v večinski lasti sklada KKR.