Kriminalisti razkrili bančne nepridiprave

Banki so povzročili za skoraj pet milijonov evrov škode.

Objavljeno
10. oktober 2013 15.29
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Novo mesto - Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete so novomeški kriminalisti po enoletni preiskavi na tamkajšnje okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper osem oseb starih od 38 do 59 let.

Po naših neuradnih informacijah gre za zaposlene v Hypo banki v Novem mestu in Ljubljani.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so ovadili več odgovornih oseb v eni izmed bank. Osumljenci so večkrat zlorabili svoj položaj ali zaupanje na način, da so pri pripravi in odobritvi lombardnih posojil in terminskih poslov določeni osebi pridobili premoženjsko korist in banki povzročili veliko premoženjsko škodo.

Osumljenci so omogočili, da ob zapadlosti posojil in terminskih poslov oziroma v času, ko zavarovanje posojil ni bilo več ustrezno in zadostno, banka od te osebe ni zahtevala vrnitve denarja in plačila obresti ali izvedla ostalih ukrepov. V imenu banke so s to osebo sklenili nove pogodbe in anekse brez ustreznega zavarovanja. Osumljenci so s svojim ravnanjem banki povzročili za več kakor 4,7 milijonov evrov škode.

Zaradi nepravilnosti pri pripravah kreditne dokumentacije so kriminalisti zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin, ovadili še tri osebe, zaposlene v banki.