Kriminalisti razkrinkali tatove dragih avtomobilov

Kriminalna združba je ukradla 50 izključno novih avtomobilov visokega cenovnega razreda, ki jih ni mogoče odpeljati brez originalnih ključev. Vozila so odpeljali v države nekdanje Jugoslavije.

Objavljeno
09. marec 2007 15.46
BMW Z8 je bil ukraden v Franciji
Ljubljana - Kriminalisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so v ponedeljek prijeli dva člana dobro organizirane mednarodne kriminalne združbe, ki je na območju celotne Slovenije ukradla 50 osebnih avtomobilov visokega cenovnega razreda. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Branko Japelj, je bila zoper osumljenca podana kazenska ovadba za 11 kaznivih dejanj, preiskava zoper ostale člane pa še poteka.

Pri preiskavi sodelujejo s tujimi policisti

Organizirana mednarodna kriminalna združba je v nočnem času zamaskirana vlamljala v stanovanjske hiše, ukradli so ključe osebnih avtomobilov in te nato odpeljali. Kriminalisti so v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah osumljenca, 28-letnega Ljubljančana in 47-letnega državljana Bosne in Hercegovine s stalnim prebivališčem v Ljubljani, prijeli po vlomu v hišo in kraji novega osebnega avtomobila v vrednosti 40.000 evrov.

Vozilo sta osumljenca že pripravljala za pot preko ilegalnega prehoda v tujino. Vsa ukradena vozila je združba odpeljala na Hrvaško in naprej v države nekdanje Jugoslavije oziroma na vzhod. Med ukradenimi vozili so bili izključno novi avtomobili znamk Audi, Porsche, BMW in Mercedes, ki jih ni mogoče odpeljati brez originalnih ključev.

Zoper osumljenca so podali kazensko ovadbo za skupaj 11 kaznivih dejanj velikih tatvin, po zaslišanju pa je preiskovalni sodnik za oba odredil pripor.

Zoper ostale člane kriminalne združbe kriminalistična preiskava še poteka. Po Japljevih besedah so v ožjem krogu še trije osumljenci. Poudarja, da gre za izjemno dobro organizirano združbo, ki so ji na sledi že osem mesecev. Pri preiskavi intenzivno sodelujejo tudi s tujimi policisti, predvsem iz držav vzhodne Evrope, saj so nekateri osumljenci v tujini.

Statistika tatvin motornih vozil v Sloveniji ni zelo problematična

V letu 2006 in 2007 so ljubljanski kriminalisti obravnavali 48 kaznivih dejanj omenjene kriminalne združbe, v katerih je bilo odtujenih 50 vozil. 20 vozil so našli, gmotna škoda pa znaša nekaj več kot dva milijona evrov.

Statistični podatki kažejo, da je bilo v letu 2006 v Sloveniji odtujenih 1332 motornih vozil, od tega 808 osebnih avtomobilov, 248 koles z motorjem in 63 motornih koles. V primerjavi z letom 2005 to pomeni za 0,6 odstoka več odtujenih motornih vozil oziroma za 5,5 odstotka manj odtujenih osebnih avtomobilov. Največ vozil je ukradenih v Ljubljani, sledita pa Maribor in Celje.

Vendar pa problematika tatvin motornih vozil v Sloveniji ni tako izrazita. Po podatkih Europola o tatvinah motornih vozil v EU za leto 2005 je Slovenija na predzadnjem mestu.