Roberta Ferka sumijo zlorabe položaja

Trojica osumljenih je Elan domnevno oškodovala za 300.000 evrov. Preiskovalci so zasegli poslovno dokumentacijo.

Objavljeno
14. september 2011 09.57
Posodobljeno
14. september 2011 09.57
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Begunje na Gorenjskem – Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) ter kriminalisti in policisti so na območjih ljubljanske, kranjske in koprske policijske uprave izvedli 12 preiskav poslovnih prostorov, stanovanj in osebnih vozil, prostost pa so odvzeli trem osebam: predsedniku uprave Elana Robertu Ferku, Svetislavu Ašaninu iz agencije A.S.O. in Milošu Šteru iz Elana Invente. Preiskovalci zbirajo dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, tri pridržane pa sumijo, da so Elan oškodovali za 300.000 evrov.

Popoldne se je na izredni seji že sestal nadzorni svet Elana. V postopku preiskovanja sumov kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete so preiskovalci zasegli poslovno dokumentacijo in nosilce elektronskih podatkov, je po končanem postopku povedal Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostjo za področje kriminalitete, in dodal, da so popoldne vsem trem osebam odpravili pridržanje. Kriminalistična preiskava se bo nadaljevala s pregledom in preučitvijo zaseženih podatkov, izsledke pa bo posredovala na kranjsko državno tožilstvo, ki usmerja predkazenski postopek.

Ferka so na sedež družbe v Begunje okoli 12. ure pripeljali kriminalisti, po končanem postopku na sedežu družbe pa je izrazil prepričanje, da je vse, kar so naredili, neproblematično. Poudaril je, da kriminalisti in druge institucije Elan obiskujejo, vse odkar je prevzel vodenje družbe (februarja 2009). Podjetje je bilo takrat v zelo slabem stanju, lastniki so že rekli, da mora v stečaj, je dejal Ferko in dodal, da »če kdo misli, da bi lahko delal drugače ali bolje, naj kar izvoli«.

Junija letos so zaradi nesoglasij med člani odstopili vsi člani prejšnjega nadzornega sveta (Stojan Nikolić, Tomaž Berločnik, Marko Jaklič, Marko Hočevar, Tanja Vogelnik), skrhano je bilo tudi zaupanje med nadzorniki in upravo, je takrat ugotavljal prvi nadzornik Stojan Nikolić iz Triglava Naložb, ki se je očitno postavil na Ferkovo stran. Takrat je bila o domnevnih nepravilnostih v Elanu obveščena tudi protikorupcijska komisija, ki je zaradi ugotovljenih kršitev obvestila druge pristojne organe (inšpektorat za delo, davčno upravo, urad za preprečevanje pranja denarja in NPU), so sporočili iz protikorupcijske komisije.

Zadovoljni so zaradi hitrega odziva vseh organov in si tudi v prihodnje želijo kakovostnega sodelovanja, so dodali. Postopek iz pristojnosti protikorupcijske komisije se nadaljuje. Doslej so pridobili dokumentacijo in opravili uradne razgovore s 14 ljudmi, med katerimi imajo zdaj nekateri status zaščitenih prijaviteljev. Komisija v zvezi s tem nadaljuje postopke, ki vključujejo tudi preverjanje ravnanja odgovornih lastnikov Elana, to so Kad, PDP in Triglav Naložbe. Danes Nikolić kriminalistične preiskave ni želel posebej komentirati, dejal je le, naj se ta izvede brez šova, čim prej in profesionalno. Ponovil je še, da je Ferko Elan spet postavil na noge tako, da je postal dobro in stabilno podjetje.

Elanovi delavci, ki spremljajo dogajanje v podjetju in se spominjajo številnih sprememb, preiskave niso hoteli komentirati. Predsednik sindikata Dušan Ferjan je dejal le, da so zaskrbljeni.