Kriminalisti vkorakali v prazne Atrijeve prostore

Preiskovanje kaznivih dejanj izneverjanja, poneverbe, kršitev temeljnih pravic delavcev in poslovne goljufije.

Objavljeno
18. april 2017 23.16
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Kriminalisti Policijske uprave Celje so včeraj ves dan na širšem območju Celja in Maribora opravljali enajst hišnih preiskav pri dveh fizičnih in treh pravnih osebah. Natančneje, bili so pri povezanih z upravljavskim podjetjem Atrij, ki je, kot pričajo številni stanovalci, mnogi so podali tudi kazenske ovadbe, opeharilo stanovalce, svoje delavce in spraznilo rezervne sklade.

Kaj vse se je v Atriju dogajalo, še ne bo tako kmalu znano, saj obširna preiskava še zdaleč ni končana. Ko so kriminalisti včeraj vkorakali v prazne Atrijeve prostore na Ljubljanski cesti v Celju, kjer ima prostore tudi nova družba Atrij Fisa, in pregledovali dokumentacijo tudi iz drugih prostorov, so odkrivali vedno nove in nove stvari ter tudi predlagali nove odredbe. Za zdaj je znano le to, da naj bi pridobljena protipravna korist oziroma s kaznivimi dejanji povzročena škoda presegla pol milijona evrov. Verjetno bo znesek ob koncu preiskave še znatno večji.

Atrij dolguje Elektru Celje, ECE, Energetiki, Simbiu, celi četici izvajalcev različnih del, ki so jih izvajali na objektih. Teh ni bilo malo, Atrij je bil eden največjih upravljavcev na Celjskem, upravljali so več kot 300 objektov, sami so zapisali, da so v zadnjih dveh letih izvedli več kot 35 večjih energetskih obnov, torej streh in fasad v vrednosti več kot 2,5 milijona evrov. Nekaj teh izvajalcev ni bilo plačanih, stanovalci, ki so Atriju plačali vse, pa bodo morali znova odpreti denarnico.

Med njimi bodo verjetno tudi stanovalci Drapšinove 7 v Celju, kjer imajo že kakega pol leta okoli bloka postavljen gradbeni oder, ki je v celoti ovit. Pol leta stanovalci že niso dobili prave svetlobe v svoja stanovanja. Blok je prej upravljal Atrij, zdaj imajo upravljavca Suprastan. »Izvajalec ni dobil plačil za že izvedena dela in se je odločil, da dokler ne dobi plačila, vseh del ne bo končal,« je povedal Mitja Velikanje iz Suprastana. Dolga je nastalo okoli 4500 evrov in še dodatnih 8000 evrov, ki so jih nameravali vzeti iz rezervnega sklada. Vse to bo zdaj založil Suprastan, če se bodo na današnjem sestanku s tem strinjali stanovalci, ki bodo znesek odplačevali v naslednjih petih letih. Čeprav so rezervni sklad pridno polnili, je ta prazen. Nič novega, je povedal Velikanje: »Okoli 350.000 evrov je po zadnjih ocenah skupno primanjkljaja v stavbah, ki smo jih prevzeli od Atrija.«

»Policija naj svoje opravi!«

Mnogi stanovalci, tudi stanovalci Drapšinove 7, so vložili kazenske ovadbe proti Atriju. Nekateri so se odločili tudi za zasebno tožbo. O tem je pred časom razmišljal tudi Miran Grizolt s Hudinje: »Zdaj ima to policija in ta naj svoje opravi. Sam sem imel v rezervnem skladu okoli 400 evrov, nekateri pa tudi 700 evrov in več! In najhuje je, da sploh ne moremo vedeti, ali je denar še noter ali ne. Pri vsem nam pomaga nov upravnik Domplan. Tožil pa ne bom. Sem tako jezen, da ne vem, kaj bi sploh naredil. Ampak mislim, da si nima smisla rok mazati.«

Medtem ko kriminalisti odkrivajo kriminalko na terenu, so stanovalci iz trenutka v trenutek bolj jezni ne le zaradi rezervnih skladov, ampak tudi zaradi vseh dolgov, ki jih bodo morali poravnati. Novi upravljavci so večinoma le založili sredstva, nekateri tudi prevzeli del dolgov, celotni zneski bi bili absolutno previsoki. Predvsem je bila problematična elektrika, saj so dobavitelji grozili tudi z odklopom. Ta v večstanovanjskih stavbah zaradi energetskega zakona ne bi bil možen, poslovne stavbe pa so se odklopa elektrike rešile pet pred dvanajsto. Takrat jih je rešil Atrij Fisa.

Kdo bo odgovarjal?

Atrij Fisa je bilo decembra ustanovljeno podjetje, ki razen imena in direktorja Radovana Cinka ni imelo nobene povezave z Atrijem. 40-odstotni lastnik je bila družba I.A.G. poslovne finance iz Maribora, 60-odstotni pa družba Fisa nepremičnine iz Murske Sobote. Fisa nepremičnine je v drugi polovici marca letos prevzela še preostalih 40 odstotkov in je zdaj 100-odstotni lastnik Atrija Fise. Na sedežu Fise v Murski Soboti, kot so nam zatrdili v podjetju, včeraj kriminalistov ni bilo.

Cink je bil včeraj nedosegljiv. Pred tem je večkrat povedal, da sta imela Atrij in Atrij Fisa sklenjeno podjetniško pogodbo in da je prav Atrij Fisa že plačal za 100.000 evrov elektrike. To drži, vendar naj bi šlo za manjši del dolgov. Kljub temu pa Atrij Fisa ni pravni naslednik Atrija in zato ni imel nobene podlage za pošiljanje računov stanovalcem in pravnim osebam. Veliko stanovalcev je račune tudi plačalo. Ogorčeni so se odpravili tudi na Atrij, kjer pa so pred dobrim mesecem zaposleni podali kolektivno odpoved, ker naj jim ne bi plačevali prispevkov. Tudi to kaznivo dejanje preiskujejo celjski kriminalisti, zagrožene kazni za preiskovana kazniva dejanja pa so do deset let zapora.