Kun ni razžalil kriminalista

Ljubljansko okrajno sodišče je Vlada Kuna oprostilo obtožbe, da naj bi med pričanjem pred parlamentarno komisijo, ki je preiskovala ozadje napada na Mira Petka, razžalil kriminalista Pečolerja.

Objavljeno
22. februar 2007 11.43
Miro Petek
Ljubljana – Okrajna sodnica Dejana Fekonja je včeraj Vlada Kuna, ki naj bi bil po dolgoletnih govoricah neuradni vodja slovenjgraškega podzemlja, oprostila obtožbe, da je s svojim pričanjem pred parlamentarno komisijo 6. novembra 2003 razžalil slovenjgraškega kriminalista Darka Pečolerja.

Pred komisijo, ki je poskušala osvetliti ozadje in vzroke napada na nekdanjega novinarja Večera Mira Petka in morebitno odgovornost nosilcev javnih funkcij, vodil pa jo je Mirko Zamernik, je med drugim povedal, da kriminalist nosi informacije iz policije in da »cinka«. Tega po oceni sodnice glede na okoliščine ni izrekel z namenom zaničevanja, zato po njenem ni protipravnosti in ne kaznivega dejanja.

Včerajšnji razpravni dan se je omejil na končne govore. Tožilka je vztrajala pri obtožbi, pridružil se ji je pooblaščenec oškodovanca, zagovornik pa je zahteval oprostitev. Obtožni predlog je bil vložen na predlog Pečolerja, ki se je čutil diskreditiranega pred javnostjo. Zagovornik Boris Marčič je opozoril, da je Kun te besede izrekel pred preiskovalno komisijo državnega zbora kot povabljena priča, ki je morala priti in odgovarjati na vprašanja, opozorjena pa je bila, da ne sme ničesar zamolčati. Poudaril je, da je Zamernik že prej sam za Delo povedal, da odtekajo informacije iz PU Slovenj Gradec, izjave pa niso nikdar demantirali. Tudi Kun je znova poudaril, da ni imel nikakršne želje ali interesa žaliti kogarkoli, da si ni ničesar izmislil in da je povedal le tisto, kar je slišal od Rudija Kojzeka. Kojzeku, Pečolerjevemu bratrancu, pa je verjel in ga tudi obvestil, da bo njegovo izjavo posredoval naprej, s tem pa je Kojzek soglašal.

Več v današnjem tiskanem Delu