Lažni policist na pomurski avtocesti oglobil tujca

Policisti so prijeli 29-letnika, ki se je izdajal za policista in Romunu izdal ponarejeni plačilni nalog.

Objavljeno
05. november 2012 11.53
Posodobljeno
05. november 2012 11.53
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Lendava - Lendavski policisti so 25. oktobra ponoči na bencinskem servisu na avtocesti v Pincah nadzirali promet in zaustavili tudi 23-letnega Romuna. Tujec je policistoma pojasnil, da kontrola ni potrebna, saj ga je že malo pred tem kontroliral policist s civilnim vozilom in mu zaradi prekoračitve hitrosti izrekel tudi globo.

Romunski voznik je policistoma pokazal plačilni nalog, ki mu ga je ob 21.35 izdal policist zaradi prekrška. Policista sta pogledala plačilni nalog in ugotovila, da je popoln ponaredek, ki pa je zelo podoben originalu plačilnega naloga, ki ga izdaja policija.

Romun je policistoma povedal, da se je s sopotnico vozil pomurski avtocesti iz smeri Murske Sobote v smeri Madžarske, ko ju je bližini Turnišča prehitel osebni avtomobil znamke škoda octavia s prižgano modro utripajočo lučjo, ki je bila vidna skozi šipo na zadnjih vratih.

Ker 23-letnik ni vedel, kaj pomeni modra luč v civilnem avtomobilu, je začel škodo prehitevati, med tem pa mu je voznik skozi okno pokazal rdečo luč. Romun je sklepal, da ga s civilnim avtomobilom zaustavlja policija, zato je prenehal prehitevati in škodi sledil do izvoza Turnišče.

V krožišču pri izvozu Turnišče je iz vozila izstopil moški, oblečen v anorak z napisom »Policija«. Od tujca je zahteval na vpogled dokumente, nato pa mu je v angleškem jeziku ukazal, naj mu sledi do bližnjega bencinskega servisa v Turnišču. Tamje tujca seznanil, da je storil prekršek, saj je prekoračil dovoljeno hitrost. Vozil naj bi 146 km/h, čeprav je hitrost na tem delu avtoceste omejena na 110 km/h.

Pojasnil mu je še, da je za tovrstni prekršek predpisana globa v višini 200 evrov, ki jo mora poravnati na Policijski postaji v Lendavi, lahko pa plača tudi na kraju samem. V tem primeru znaša globa le 100 evrov. Romun se je strinjal, da plača globo na kraju prekrška, a ker je imel pri sebi le 70 evrov, mu je »policist« ponudil tudi »popust« in mu za plačano kazen izdal ponarejeni plačilni nalog. Dodaten »popust« je vpisal tudi v plačilnem nalogu.

Nekaj minut pred polnočjo so prometni policisti na avtocesti v bližini Turnišča izsledili škodo lažnega policista in ga ustavili. Pri pregledu avtomobila sta policista opazila, da ima avto na prednjem vetrobranskem steklu od znotraj nameščen video sistem, na sredini armaturne plošče pa snemalno napravo s predvajalnikom. Na zadnji strani vozila v notranjosti za zadnjimi sedeži je imel 29-letni domačin bila nameščena modra utripajoča luč, ki je bila prekrita s črno kapo na kapo pa je bila privezana vrvica, ki je vodila k voznikovemu sedežu.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja izdajanja za uradno osebo in zaradi ponarejanja listin, so policisti 29-letniku odvzeli prostost. Na podlagi pisne odredbe sodišča so pri njem opravili hišno preiskavo, med katero so med drugim zasegli dva ponarejena plačila naloga, radijsko postajo, policijski anorak, snemalnik-predvajalnik z vgrajenim ekranom, kamero z nosilcem in povezovalnim kablom, črno zimsko kapo z nameščeno vrvico, loparček z napisom »STOP«, policijsko kapo s šiltom in našitek modre barve z napisom »POLICIJA«.