Letos prometne nesreče zahtevale že 35 življenj

Na slovenskih cestah se je minuli teden zgodilo 76 prometnih nesreč, v katerih se je poškodovalo 93 oseb, štiri osebe pa so umrle.

Objavljeno
26. februar 2007 16.18
Policijsko silhueto bodo uporabljali nekajkrat na mesec
Ljubljana/Peking - Na slovenskih cestah se je minuli teden zgodilo 76 prometnih nesreč, v katerih se je poškodovalo 93 oseb, štiri osebe pa so umrle. Letos je tako na cestah umrlo 35 oseb, medtem ko jih je v enakem lanskem obdobju umrlo 24, so sporočili iz policije.

Med zadnjim koncem tedna so se zgodile tri prometne nesreče s telesnimi poškodbami, v katerih so se poškodovale tri osebe. Najpogostejši dejavnik prometnih nesreč je bila neprilagojena hitrost.

V prometnih nesrečah med novim letom na Kitajskem 1107 mrtvih

Na Kitajskem pa je za primerjavo med enotedenskim praznovanjem novega leta po lunarnem koledarju v prometnih nesrečah umrlo kar 1107 ljudi, ranjenih pa je bilo več kot 4600 ljudi. Kljub temu pa je letošnje število smrtnih žrtev za 36 odstotkov manjše kot po enotedenskem praznovanju lanskega novega leta, je povedal predstavnik ministrstva za javno varnost.

Po podatkih ministrstva je do upada prometnih nesreč prišlo zaradi zaostritve policijskih ukrepov, večjega števila policijskih patrulj in akcij za izboljšanje prometnih varnosti.

Po kitajskih avtocestah se je med tednom dni praznovanj prepeljalo okoli 227 milijonov potnikov, kar je 11,6 odstotka več kot v istem obdobju lani. Praznovanje novega leta je za Kitajce sicer eden najpomembnejših praznikov, saj se veliko število delavcev v mestih vrne k družinam na podeželje.