Letos že 50-krat po avtocesti v napačno smer

Zaradi vožnje v nasprotno smer na avtocestah in hitrih cestah so letos umrle tri osebe, lani pa ena.

Objavljeno
11. oktober 2014 18.14
mpi/zastoji
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ljubljana − Zaradi vožnje v nasprotno smer na slovenskih avtocestah in hitrih cestah so po podatkih policije letos umrle tri osebe, lani pa ena. Sistemi Družbe za avtoceste RS (Dars) so do oktobra na avtocestah zabeležili 50 voženj v napačno smer, lani v vsem letu pa 54, piše Slovenska tiskovna agencija.

Podatki Družbe za avtoceste RS (Dars) kažejo, da je bilo v letih 2011 in 2012 voženj v napačno smer po več kot 70, leta 2010 pa 59. S policije pa so za STA posredovali podatek o številu klicev na operativno-komunikacijski center zaradi vožnje v nasprotno smer na avtocestah ali hitrih cestah: v letu 2013 so jih prejeli 188, v letu 2012 pa 170.

Najbolj tragično se je letos končala vožnja v napačno smer na gorenjski avtocesti pred izvozom za Lipce proti Karavankam. Na začetku meseca sta v trčenju dveh avtomobilov umrla oba voznika, tako tisti, ki je vozil pravilno, kot tisti, ki je vozil v napačno smer. Le teden dni zatem je na istem avtocestnem odseku, tokrat od Lipc proti Ljubljani, v napačno smer vozil voznik belega avtomobila znamke BMW.

Bojan Kos s Policijske uprave Kranj je za STA pojasnil, da na tem odseku priključek na avtocesto ni nič drugačen kot drugje. Tudi prometna signalizacija je dobro vidna in bi jo po njegovi oceni moral prepoznati vsak voznik. V primerih, ko so kranjski policisti uspeli ujeti voznike, ki so vozili v napačno smer, je šlo za nenamerno vožnjo v napačno smer večinoma starejših voznikov. Je pa Kos opozoril, da vozniki na avtocesto v napačno smer včasih zapeljejo tudi povsem zavestno, na primer zaradi stav.