Lipa: Družine pokojnih deklet po 10 letih niso videle še niti centa

Po primeru Zavašnika, ki se je izognil zaporu, so uveljavili spremembe glede zastaranja izvršitve kazni zapora.

Objavljeno
22. december 2015 16.57
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Deseto leto mineva, odkar so v prerivanju pred diskoteko Lipa umrla tri mlada dekleta. Čeprav se je Robertu Tomasu Zavašniku, ki je po odločitvi sodišča odgovoren za tragedijo, z begom uspelo izogniti petletni zaporni kazni, je vendarle za zapahi, zaradi drugega greha. In čeprav je po odločitvi sodišča odgovoren tudi odškodninsko, svojci pokojnih deklet od prisojenega denarja niso videli še niti centa.

Dogodek, ki je za vedno v črno zavil tri družine, se je zgodil na večer 23. decembra 2005, ko je množica mladih, željnih zabave, komaj čakala na vstop v diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah in v prerivanju do smrti poteptala 15-letno Katarino Jeras Lajh ter 17-letni Anjo Mršič in Natalijo Bencan, poleg tega je bilo veliko huje ali laže poškodovanih. Sodišče je odgovornost za tragedijo v kazenskem postopku pripisalo Zavašniku, lastniku in direktorju podjetja Roto, ki je v Lipi opravljalo gostinsko dejavnost, ker kot organizator zabave ni poskrbel za varnost. Zaradi povzročitve splošne nevarnosti ga je obsodilo na pet let zapora, čeprav sam odgovornosti nikoli ni prevzel, ves čas je namreč zatrjeval, da je bil obsojen le zaradi medijskega linča. A kljub pravnomočni obsodbi Zavašnik kazni ni odslužil, saj je pobegnil in se toliko časa skrival (domnevno v tujini), dokler izvršitev zaporne kazni junija lani ni zastarala.

Želel je v hišni zapor

Čeprav se mu je z begom uspelo izogniti petletni zaporni kazni, je vendarle končal za rešetkami, pa čeprav zaradi druge obsodbe. Potem ko so ga novembra lani na okrožnem sodišču zaradi zatajitve obsodili na leto in osem mesecev zapora (tožilstvo je njemu in njegovi materi Mileni Zavašnik očitalo, da sta si pred časom nezakonito prilastila nekaj strojev v vrednosti 112.000 evrov, ki sta jih najemala od lizinške hiše), je tako sodbo maja potrdilo višje sodišče. Zavašnikovi so sodili ločeno in ji prisodili leto dni zapora (oktobra so jo predčasno izpustili).

Da se ne bi ponovila zgodba z izogibanjem odhodu v zapor, so Zavašniku že v sodni dvorani, takoj po izreku sodbe, nadeli lisice in ga odpeljali v pripor do pravnomočnosti sodbe. Junija je začel prestajati prisojeno kazen (čas, preživet v priporu, se mu šteje vanjo), a ker mu zaporniška kuhinja očitno ne tekne, je sodišču poslal predlog za alternativno prestajanje zaporne kazni in predlagal, da bi jo odslužil v hišnem zaporu. Vendar sodišče tega predloga sploh ni vzelo pod drobnogled, temveč ga je s sklepom zavrglo.

Izkušnja z Zavašnikom, ki se je po petih letih izogibanja zaporu mirno vrnil v svoj dom, pa se ne bo več mogla ponoviti, saj je zakonodajalec, poučen ravno s tem primerom, spremenil določbo kazenskega zakonika, ki določa zastaranje izvršitve zaporne kazni. Po novi ureditvi tako zastaranje ne teče v času, ko se obsojenec na poziv na prestajanje kazni ne odzove ali nastopa kazni ni mogoče zagotoviti, ker je bodisi na begu, se skriva ali se na drug način izmika, bodisi je kako drugače nedosegljiv državnim organom, ali pa je začetek izvrševanja kazni odložen v skladu z zakonom.

Čeprav družinam pokojnih deklet izgube ne more nadomestiti noben denar, je odškodnina, ki bi jo morale dobiti po pravnomočni sodni odločitvi iz leta 2012, vsaj moralno zadoščenje. Vendar je vprašanje, ali jo bodo sploh kdaj dobile. Zavašnik, njegovo podjetje Roto in varnostna družba Enigma Bagarič, za katere je sodišče ugotovilo, da so odškodninsko odgovorni za tragični dogodek, jim morajo plačati 205.553 evrov odškodnine (z obrestmi), Zavašnik in njegovo podjetje Roto pa morata dekletu, ki je bilo v prerivanju pred diskoteko hudo poškodovano, odšteti 15.127 evrov.

Toda Zavašnik doslej ni plačal še nič. »Vse zadeve so v postopku izterjave prek izvršilnega postopka in v postopku priznanja terjatve v stečajnem postopku Rota; postopki pa še niso končani,« pojasnjuje pooblaščenka svojcev odvetnica Bojana Potočan.