Lipa: Svojcem umrlih deklet sodišče prisodilo odškodnino

Devetim svojcem po mnenju sodišča pripada 205.553 evrov odškodnine.

Objavljeno
14. september 2012 14.19
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Svojcem treh deklet, ki jih je množica do smrti pomendrala pred diskoteko Lipa na predbožični večer pred sedmimi leti, je prvostopenjsko sodišče prisodilo odškodnino.

Robert Tomas Zavašnik, njegovo podjetje Roto in varnostna družba Enigma Bagarič, za katere je sodišče že pravnomočno ugotovilo, da nosijo civilno odgovornost za tragedijo, bodo tako morali devetim svojcem - staršem, bratom in sestram - plačati skupaj 205.553 evrov, nam je potrdila pooblaščenka tožnikov odvetnica Bojana Potočan.

»S tem je postopek na prvi stopnji končan. Proti sodbi se lahko pritožijo tožene stranke, njihovo stališče nam zaenkrat ni znano«, še dodaja odvetnica.

Kot je znano, je množica mladih, željnih zabave, 23. decembra 2005 komaj čakala na vstop v diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah in v prerivanju do smrti poteptala 15-letno Katarino Jeras Lajh ter 17-letno Anjo Mršič in Natalijo Bencan.

Sodišče je v kazenskem postopku odgovornost za tragedijo pripisalo Robertu Tomasu Zavašniku, lastniku in direktorju podjetja Roto, ki je v Lipi opravljalo gostinsko dejavnost.

Obsodilo ga je na pet let zapora, ker kot organizator zabave ni poskrbel za varnost, s čimer je po mnenju
sodišča zagrešil kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. A je pred tremi leti, ko bi se moral po pravnomočnosti sodbe oglasiti v zaporih na Dobu, pred prestajanjem kazni pobegnil in ga organi pregona
že tretje leto iščejo z rdečo Interpolovo tiralico.

Svojci umrlih deklet so odgovornost terjali tudi z odškodninsko tožbo in sodišče je z vmesno sodbo pravnomočno sklenilo, da so za tragedijo pred diskoteko Lipa odškodninsko odgovorni Zavašnik, njegovo podjetje Roto in varnostna družba Enigma Bagarič, medtem ko je prav tako tožene Zavašnikove starše, Občino Medvode in državo sodišče opralo krivde.

Konec avgusta je ljubljansko okrožno sodišče izpeljalo narok zaradi določitve višine odškodnine. Na njem je zaslišalo starše pokojnih deklet, s sodbo pa je devetim svojcem (staršem, bratom in sestram) prisodilo skupaj 205.553 evrov, kar pomeni, da je skoraj v celoti ugodilo tožbenemu zahtevku - ta je znašal 225.900 evrov odškodnine.

Sodišče je že pred časom v sodbi, s katero je ugotavljalo temelj odškodninskega zahtevka, pravnomočno odločilo, da je družba Enigma Bagarič odgovorna zato, ker se je obvezala varovati objekt, osebje in obiskovalce lokala, čeprav se je zavedala, da ima licenco le za varovanje premoženja.

Roto, d. o. o., in njegova odgovorna oseba Zavašnik pa nista poskrbela za varnost obiskovalcev, poslovala sta v nasprotju s predpisi in organizirala javno prireditev, za katero sta najela le enega varnostnika, in še to iz podjetja Enigma Bagarič, ki je imel licenco le za varovanje premoženja, ne pa tudi za javno zbiranje.

Zavašnik in njegovo podjetje morata po pravnomočni sodbi odškodnino v višini dobrih 15.000 evrov že plačati dekletu, ki je bilo v prerivanju pred diskoteko hudo poškodovano.