Ljubezensko sporočilo sprožilo tragedijo

Danijel Hribernik je partnerko med spanjem zabodel s kuhinjskim nožem, tožilstvo trdi, da je moril iz ljubosumja.

Objavljeno
25. september 2013 16.48
regent+DANIJEL HRIBERNIK
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – »Naj bo biser ali kamen, ljubim te pa amen!« je po besedah kriminalista Petra Voršiča pisalo v SMS-sporočilu, ki ga je Katarini Sernec poslal ljubimec. Njenega partnerja Danijela Hribernika je to očitno tako razkačilo, da je pograbil kuhinjski nož in mater dveh otrok med spanjem zabodel v prsni koš.

Devetintridesetletni Hribernik je dve leti mlajšo partnerko umoril 12. junija letos okrog 20.45 občinskem stanovanju na Plaču, vasici v bližini avstrijske meje. Tožilstvo mu je naprtilo, da jo je zabodel med spanjem, in sicer s kuhinjskim nožem, dolgim kar 19,5 centimetra. Poškodoval ji je pljučno krilo in reševalci ji niso več mogli pomagati. Tožilstvo je prepričano, da je moril zaradi ljubosumnosti, saj je, kot rečeno, na njenem mobilnem telefonu prebral sporočilo z ljubezensko vsebino.

Trdi, da ni vedel, kaj podpisuje

»Prvič sem se zavedel v bolnišnici, ko mi je zdravnica začela nekaj govoriti,« je zapisal (zaradi hude bolezni ne more govoriti) obtoženi Hribernik, ki krivde ni priznal. Trdi, da so ga ljudje nekaj spraševali in mu dali nekaj za podpisat, čeprav sploh ni vedel, kaj podpisuje. V bolnišnično sobo sta prišla tudi policista, ki pa mu, kot trdi, nista povedala, česa je osumljen, podpisati je moral le na neki papir: »Papir so mi dali v podpis tako, da so mi povedali, kje se moram podpisati, nato so ga takoj umaknili.«

Kriminalist Voršič, ki je s kolegom Jožetom Tertinekom zaslišal Hribernika, je obtoženčeve navedbe ovrgel z razlago, da je uradni zaznamek nastal na podlagi pisnih odgovorov Hribernika in da je bil poučen o vseh pravicah, torej da se lahko brani z molkom, da ima pravico do zagovornika in da se mu ni treba izpovedati zoper bližnje. »Je razumel?« je zanimalo zagovornika Klemna Vogrinca. »Je, pokimal je,« je odvrnil kriminalist. »Kakšen je bil videti?« je naprej vrtal Vogrinec. »Povsem normalen, bil je sposoben komunicirati, imel sem občutek, da me razume,« je obtoženčevo stanje laično ocenil Voršič.

Ni veliko manjkalo, da se sodišču z zadevo ne bi bilo treba ukvarjati, saj si je Hribernik poskusil vzeti življenje. Policist Gorazd Ladinek s postaje službenih psov in konjenikov je pojasnil, da je Hribernikov sin policistom pokazal poslopje za hišo, kamor je oče večkrat zahajal. Tam so našli njegov moped in policist Silven Majhenič se je povzpel na podstrešje, kjer ga je našel na pol mrtvega. Po njegovih besedah je klečal z zanko okrog vratu. »Vrv sem prerezal in ga dal v ležeč položaj,« je pojasnil Majhenič.

Sledil je prevoz v bolnišnico, kjer so Hriberniku zdravstveni delavci odvzeli oblačila, prevzela pa sta jih Majhenič in Ladinek. Drugi trdi, da Hribernik iz zdravstvenih razlogov ni bil sposoben podpisati listine o zasegu.

Pred naslednjo obravnavo, ki bo 17. oktobra, bo sodišče na predlog odvetnika Vogrinca iz UKC Maribor pridobilo podatke o tem, kdo je sprejel osumljenca in ali je imel ta pri sebi mobilni telefon, saj Majhenič in Ladinek nista prevzela drugega kot oblačil. Po Vogrinčevih besedah namreč iz listin izhaja, da je imel obtoženi pri sebi telefon, kar je za odvetnika pomembna okoliščina. Če bi kriminalista Voršič in Tertinek telefon pridobila kje drugje, bi bili njuni izpovedbi neverodostojni, meni Vogrinec.

Tertinek je pojasnil, da je bil osumljenec v pižami, od kod je prinesel telefon, pa ne ve. Napravo je zasegel, zapečatil in spravil v kuverto. Po njegovih besedah je Hribernik telefon izročil zato, ker je trdil, da je z njim fotografiral vsebino SMS-sporočila na partnerkinem mobilnem telefonu. Vendar Hribernik vztraja: »Ne spomnim se, da bi imel telefon pri sebi.«