Ljubiteljica golobov na obvezno zdravljenje

Okrajno sodišče Mojci Vočko s sklepom izreklo varnostni ukrep psihiatričnega zdravljenja na prostosti.

Objavljeno
09. december 2015 19.57
Ljubljana, 16.05.2013. sojenje Mojci Vocko. Foto: Marko Feist
Mitja Felc
Mitja Felc
Mojca Vočko je v zadnjih letih že večkrat zapolnila strani črne kronike, saj ne le da je najemniško stanovanje in najemniško hišo spremenila v golobje kraljestvo, ampak zoper novinarje, ki so o tem poročali, serijsko vlaga tožbe. Zdaj pa je okrajno sodišče v kazenskem postopku (nepravnomočno) sklenilo, da mora na obvezno psihiatrično zdravljenje.

V kazenskem postopku na ljubljanskem okrajnem sodišču se je Mojca Vočko znašla zaradi znakov kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. To naj bi počela od začetka leta 2011 do 26. novembra istega leta, ko je v najemniškem stanovanju na Trnovskem pristanu v Ljubljani hranila večje število golobov, zaradi njihovih iztrebkov, ki so se nabirali dalj časa, pa je bilo stanovanje uničeno in neprimerno za bivanje. Lastnico stanovanja je po prepričanju tožilstva oškodovala za najmanj 5011 evrov.

Okrajna sodnica Nina Kodra Balantič je po dokaznem postopku sklenila, da je ne bo kaznovala, ampak ji je s sklepom izrekla varnostni ukrep psihiatričnega zdravljenja na prostosti. Ker se je obdolžena na sklep pritožila, ta še ni pravnomočen in je zdaj na vrsti višje sodišče. V sklepu sicer piše, da se bo ukrep izvajal najdlje dve leti, pri čemer bo sodišče po šestih mesecih znova odločalo o tem, ali je obvezno zdravljenje na prostosti še potrebno.

Oškodovanko pa je sodnica s premoženjskopravnim zahtevkom napotila na pravdo.

Golobe naselila še v tujo hišo

V zapletem položaju zaradi Vočkove se je pred leti znašla tudi Silva Rutar, ki ji je oddala hišo na Brezovici pri Ljubljani. Hišo je zaradi golobov in njihovih iztrebkov pustila v takšnem stanju, da so ji po besedah Rutarjeve pri neki agenciji dejali, da bi morali vstopiti z maskami, samo grobo čiščenje bi jo stalo tri tisočake. Če bi se odločila za obnovo, bi morala odšteti od 50 do 60.000 evrov. Čeprav je bila Rutarjeva v tej zgodbi oškodovanka, se je znašla na sodišču. Poročali smo že, da je Vočkova zoper njo vložila civilno tožbo zaradi motenja posesti in jo izgubila, vložila pa je tudi zasebno tožbo, v kateri ji je očitala dve kaznivi dejanji kršitve nedotakljivosti stanovanja.

Rutarjeva je z Vočkovo 25. avgusta 2011 sklenila najemno pogodbo za hišo za obdobje enega leta. Že po mesecu dni jo je poklical svak in ji povedal, da so v hiši očitno golobi, izkazalo pa se je, da so bile tam še mačke. Zaradi neplačevanja najemnine in uničevanja lastnine je Rutarjeva konec oktobra 2011 Vočkovi odpovedala najemno pogodbo, 31. januarja 2012 pa je zamenjala ključavnice na vseh trojih vhodnih vratih. Vmes je, nemočna zaradi dogajanja, poklicala tudi novinarja Marjana Jermana, ki je o tem posnel prispevek.

Rutarjeva je sicer zatrjevala, da je Vočkova, potem ko je njena zgodba prišla v javnost, hišo zapustila prostovoljno, ključavnice pa je zamenjala šele, ko so jo o izselitvi obvestili sosedje. Sicer v hiši sploh ni bilo več mogoče normalno bivati zaradi golobjih in mačjih iztrebkov, umivalnik v kopalnici je bil razbit, izklopljena je bila elektrika, poleg tega so od mraza popokale cevi centralne kurjave.

Serijska vlagateljica tožb

Vendar je okrajna sodnica Tanja Lombar Jenko pred nekaj meseci sklenila, da Rutarjeva, ki je Vočkovi oddala hišo, nato pa zaradi uničenja, ki ga je v nekaj mesecih povzročila najemnica, zamenjala ključavnice in v stanovanje tudi spustila novinarja, ni storila kaznivega dejanja. Sodnica je med drugim pristavila, da je Rutarjeva s tem le varovala svojo lastnino, da je Vočkova ne bi še bolj uničila.

Vočkova je tako pravosodju kot novinarjem sicer znana kot serijska vlagateljica tožb. Konec julija smo poročali, da je po evidenci sodišč na kazenskem in pravdnem oddelku okrožnega in okrajnega sodišča njeno ime omenjeno v 83 zadevah. V sporu je ne le z lastniki stanovanj, temveč predvsem z novinarji, saj po vsem sodeč toži prav vsakega, ki kakorkoli, v kateremkoli kontekstu omeni njeno ime.