Ljubljanski kriminalisti odkrili tiskarno ponarejenih bankovcev

V tiskarni so odkrili za več kot 100.000 evrov ponaredkov. Storilcu je uspelo unovčiti za 2800 evrov bankovcev.

Objavljeno
16. december 2015 15.03
suhadolnik denar
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana − Ljubljanski kriminalisti so na območju Policijske uprave Ljubljana odkrili tiskarno ponarejenih bankovcev in za več kot 100.000 evrov ponaredkov. Storilcu, 28-letniku z območja Litije, je s plačili za nakupe tehničnega blaga v spletnih trgovinah uspelo unovčiti za 2800 evrov bankovcev. Policisti pri tem pozivajo k pozornosti na morebitne ponaredke.

Oktobra so na Policijski upravi (PU) Ljubljana zaznali povečano število ponarejenih bankovcev za 50 in 100 evrov, ki so se v obtoku pojavili na zanimiv način, je povedal vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana Stojan Belšak.

Takrat še neznani storilec je iz spletnih trgovin naročal tehnično blago višje vrednosti in se s trgovci dogovoril za dostavo blaga z dostavno službo, od katere je blago tudi prevzel. Pri tem je za plačilo uporabil ponarejene bankovce, med katere je pomešal nekaj pravih.

Dostavljavci so nepristnost bankovcev nemudoma prepoznali, a je storilec blago takoj po plačilu naložil v vozilo in se odpeljal. Celotno registrsko oznako je uspelo zapisati šele dostavljavcu pri drugem nakupu, a se je izkazalo, da so registrske tablice ukradene.

Kriminalistom je identiteto storilca uspelo ugotoviti šele po tretjem nakupu, a je še niso mogli potrditi. Na podlagi sodnega naloga so nato opravili hišne preiskave na več naslovih in v vozilu osumljenca, pri čemer so našli ponarejene bankovce v skupni vrednosti več kot 100.000 evrov. Skupno so storilcu zasegli 208 bankovcev različnih vrednosti, unovčiti pa mu jih je uspelo za 2800 evrov.

Našli so tudi že pripravljene kuverte s po približno 1500 evri v vsaki, zasegli pa so tudi tiskalnike, računalniško opremo, opremo za rezanje bankovcev in ukradene registrske tablice. Pri storilcu so našli in zasegli tudi manjšo količino kokaina in dve digitalni tehtnici.

Kot je pojasnil Belšak, je šlo za ponaredke slabše kakovosti, zato so jih dostavljavci tudi takoj prepoznali. Pri tem pa je opozoril, da nepridipravi v prazničnem času ponaredke lažje spravijo v obtok, zato je pri sprejemanju gotovine potrebna še dodatna previdnost.

Policisti so leta 2013 zasegli 625 ponarejenih bankovcev, lani 431, letos pa do danes 488, je še povedal Belšak.