Ljubljanski kriminalisti razkrinkali združbo tatov avtomobilov

S krajo in preprodajo vozil so od marca do septembra letos povzročili za 650.000 evrov premoženjske škode.

Objavljeno
26. september 2012 14.56
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Ljubljanski kriminalisti so v dalj časa trajajoči akciji odkrili organizirano kriminalno združbo, za katero sumijo, da se je ukvarjala s krajo in preprodajo vozil višjega in visokega cenovnega razreda.

Zoper 11 državljanov Slovenije in BiH so podali kazenske ovadbe, z intenzivno preiskavo pa nadaljujejo, sporočajo s Policijske uprave Ljubljana.

S krajo in preprodajo vozil so člani kriminalne združbe po ocenah ljubljanskih kriminalistov samo od marca do septembra letos povzročili za 650.000 evrov premoženjske škode.

Da se na območju Ljubljane organizirana kriminalna združba ukvarja z vlomi v stanovanjske hiše in krajo vozil višjega cenovnega razreda, predvsem znamk BMW in Audi, so kriminalisti sicer ugotovili že v prvi polovici lanskega leta.

V obširni kriminalistično preiskavi so se nato povezali s kriminalisti koprske, kranjske in novomeške policijske uprave ter varnostnimi organi Avstrije, Madžarske in Srbije.

V preiskavi, med katero so uporabili tudi posebne preiskovalne ukrepe, so odkrili kriminalno združbo 11 osumljencev, ki so imeli pri izvrševanju kaznivih dejanj točno določene naloge.

Osumljeni so tako na predrzen način predvsem v nočnem času vlamljali v stanovanjske hiše, od koder so odtujili originalne ključe vozil.

Vozila so s kraja vloma nato odpeljali na območje Ljubljane in jih v kriminalnih krogih prodajali po Sloveniji, Madžarski in v državah bivše Jugoslavije. Vlome so izvrševali tudi, ko so bili lastniki vozil doma oziroma so spali.

V 14 hišnih preiskavah, ki so jih kriminalisti ob koncu preiskave izvedli na območju ljubljanske, celjske in koprske policijske uprave, so našli in zasegli večjo količino avtomobilskih delov, za katere sumijo, da izvirajo iz storjenih kaznivih dejanj.

Šestim osebam so minulo sredo odvzeli prostost in jih privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Ta je za pet oseb odredil pripor, za enega državljana BiH pa ukrep odvzema potne listine.

Kazenske ovadbe 11 osumljencev bremenijo utemeljenega suma storitve vsaj 19 kaznivih dejanj, in sicer hudodelskega združevanja, več kaznivih dejanj velike tatvine in prikrivanja.