Ljubosumneža izpustili iz pripora

Poskus umora. S ceste je skušal zriniti svoje bivše dekle.

Objavljeno
14. oktober 2014 19.45
regent/martin trinkaus
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Martina Trinkausa, 22-letnega ljubosumneža, ki je poskušal bivše dekle umoriti z avtom, zaradi česar je bil pred kratkim še drugič obsojen na deset let in osem mesecev zapora, je sodišče izpustilo iz pripora. Sodniki menijo, da za odvzem prostosti ni več pravne podlage.

Mladenič iz Desternika se je v priporu znašel konec novembra 2012 in tam ostal vse do pravnomočnosti sodbe. Vendar je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo višjemu sodišču v ponovno obravnavo. To ga je pred tremi tedni znova obsodilo na deset let in osem mesecev zapora in pravosodni policisti so ga odpeljali nazaj za rešetke – v pripor.

In prav tu je nastopila težava. Po pravnomočnosti prve sodbe iz lanskega septembra je namreč Trinkaus že začel prestajati zaporno kazen. Takrat je izgubil status pripornika in se prelevil v zapornika, vsi do tedaj veljavni sklepi o odreditvi pripora pa so prenehali učinkovati.

Z razveljavitvijo pravnomočne obsodbe in vrnitvijo zadeve višjemu sodišču v ponovno odločanje po mnenju vrhovnega sodišča ni več obstajala pravna podlaga za izvrševanje (nepravnomočno) izrečene kazni zapora.

Vrhovno sodišče je ugotovilo, da bi moralo sodišče prve stopnje preizkusiti, ali zoper obtoženca še obstajajo priporni razlogi ter pripor ponovno odrediti, če bi te razloge ugotovilo. Šele na taki pravni podlagi bi lahko tudi sodišče druge stopnje preizkušalo obstoj pripornih razlogov. A, kot ugotavljajo vrhovni sodniki, je sodišče druge stopnje opravilo preizkus po uradni dolžnosti in ocenilo, da priporni razlog (ponovitvena nevarnost) še obstaja.

Zato po njihovem mnenju pripor zoper obtoženca formalno sploh ni bil odrejen in tudi ni bilo mogoče ugotoviti, ali je priporni razlog še podan. Višje sodišče je takšen sklep moralo upoštevati in Trinkausa izpustiti na prostost, vendar se je tožilstvo po besedah vodje mariborskega okrožnega tožilstva Draga Škete že pritožilo in predlagalo ponovno odreditev pripora.