Ljubosumni voznik spet v priporu

Ponovitvena nevarnost. Ogroženo bivše dekle in drugi ljudje.

Objavljeno
15. oktober 2014 18.51
regent/martin trinkaus
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Martin Trinkaus, nepravnomočno obsojen zaradi poskusa umora bivšega dekleta, ni bil dolgo na svobodi. Potem ko so ga po napotilu vrhovnega sodišča morali izpustiti iz pripora, je tožilstvo ponovno predlagalo njegovo odreditev, in Trinkaus je spet za rešetkami.

Zmešnjava z odreditvijo pripora je nastala, ker je 22-letnik iz Desternika že začel prestajati deset let in osem mesecev dolgo zaporno kazen, s čimer so prenehali učinkovati vsi sklepi o odreditvi pripora. Ker pa je vrhovno sodišče pravnomočno sodbo razveljavilo in jo vrnilo višjemu sodišču v ponovno obravnavo, je Trinkaus izgubil status zapornika in sodišče prve stopnje bi moralo preizkusiti, ali zoper obtoženca še obstajajo priporni razlogi, ter pripor ponovno odrediti, če bi te razloge ugotovilo.

Na tej podlagi bi lahko višje sodišče preizkušalo obstoj pripornih razlogov, vendar je, kot so ugotovili vrhovni sodniki, opravilo preizkus po uradni dolžnosti in ocenilo, da priporni razlog še obstaja. Vrhovno sodišče je zato menilo, da pripor formalno sploh ni bil odrejen in tudi ni bilo mogoče ugotoviti, ali je priporni razlog še podan.

Okrožno sodišče je zdaj odločalo znova in po besedah vodje mariborskih tožilcev Draga Škete sklenilo, da je pripor neogibno potreben zaradi varnosti oškodovanke in drugih ljudi. Mladeniča, ki ni prebolel razpada zveze in je zato hotel dekle umoriti tako, da se je s svojim avtom z 90 kilometri na uro zaletel v njen avto, so zato danes ponoči vtaknili nazaj v pripor. Njegov odvetnik Berden pa se je zoper to odločitev že pritožil. Meni, da v sklepu ne piše nič novega; ta da je le prepis prejšnjih sklepov.