Ločen postopek zoper Zidarja zaključen v njegovi odsotnosti

Ivan Zidar se zaradi neodložljivih obveznosti obravnave na ljubljanskem okrožnem sodišču ni udeležil.

Objavljeno
19. oktober 2011 11.58
Posodobljeno
19. oktober 2011 11.58
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Ločen postopek zoper nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja je bil na današnji obravnavi v zadevi Čista lopata zaključen v Zidarjevi odsotnosti. Zidar se namreč zaradi neodložljivih obveznosti obravnave na ljubljanskem okrožnem sodišču ni udeležil. Na prihodnji obravnavi v petek bo predvidoma ponovno zaslišan kriminalist Robert Slodej.

Zidarjeva obramba je namreč na prejšnji obravnavi v petek predlagala, da se današnja obravnava opravi v Zidarjevi nenavzočnosti zaradi njegovih neodložljivih obveznosti, je pojasnila predsednica sodnega senata Vesna Podjed. Ker tožilstvo temu predlogu ni nasprotovalo, je Podjedova danes predstavila še preostali del dokaznega gradiva, ki v postopku zoper Zidarja še ni bil izveden.

Zidar je bil sicer izločen iz postopka, saj je svojo pogosto odsotnost s sojenja opravičeval z zdravstvenim stanjem oz. s težavami s hrbtenico. Izvedensko mnenje, ki ga je naročilo sodišče, pa ugotavlja, da je Zidar omejeno sposoben sodelovanja na obravnavah, zato se je v začetku oktobra zoper njega nadaljeval ločen postopek.

Na prihodnji obravnavi v petek bo tako ponovno združen postopek v zadevi Čista lopata, Podjedova pa je pojasnila, da je za petkovo obravnavo predvideno zaslišanje Slodeja, ki je bil sicer v zadevi Čista lopata zaslišan že aprila. Na omenjenem zaslišanju se je zatikalo zaradi Slodejeve delne odveze molčečnosti.

Slodej namreč ni odgovarjal na postavljena vprašanja, saj naj bi s tem razkrival tehnike in metode dela policije, v tem delu pa odveze molčečnosti nima. Obramba je večkrat ocenila, da skuša Slodej s tem prikriti nezakonito delo policije.

Višje sodišče je nato odločilo, da je potrebno postopek v zvezi z odvezo tajnosti kriminalista Slodeja ponoviti, kar pomeni, da bo Slodej znovno zaslišan. Višje sodišče kriminalista Slodeja sicer ni odrešilo dolžnosti varovanja tajnih podatkov v obsegu, ki je večji od tistega, ki ga je dovolilo notranje ministrstvo.

V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.