Pogrešana lovca našli mrtva

Našli so ju v vzhodni steni Virnikovega Grintavca na nadmorski višini 1300 metrov. Zdrsnila sta 80 metrov globoko.

Objavljeno
12. december 2014 09.53
Marjana Hanc, Kranj; Š. P., Delo.si; STA
Marjana Hanc, Kranj; Š. P., Delo.si; STA

Jezersko − V četrtek ob 15.56 sta bila na območju Virnikovega Grintovca v občini Jezersko pogrešana dva lovca.

Sprožena je bila iskalna akcija, v kateri je sodelovalo 16 reševalcev postaje GRS Jezersko in policist. Gorski reševalci so prvega lovca našli ob 17.15, drugega pa ob 17.45, oba mrtva, v vzhodni steni Virnikovega Grintavca na nadmorski višini 1300 metrov.

Predvidevajo, da sta zdrsnila 80 metrov globoko. Pokojna lovca so gorski reševalci prenesli do bivše karavle na Jezerskem, kjer so ju predali pogrebni službi. Reševalna akcija je bila zaključena ob 22.30, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostjo na Policijski upravi Kranj, je pojasnil, da sta bila pokojna 46-letni domačin in 50-letni Trebanjec, umrla pa sta po zdrsu na zelo strmem in spolzkem brezpotju. »Ugotovitve z ogleda in zbrana obvestila ne potrjujejo suma kaznivega dejanja oziroma smrti v sumljivih okoliščinah,« pravijo na policiji.

Predsednik Gorske reševalne službe Jezersko Drejc Karničar je potrdil, da je teren zelo neugoden. »Ni težava v snegu, saj ga je malo, ampak zmrznjene trave, na katerih zelo drsi,« je poudaril in dodal, da so lovca pričeli iskati takoj, ko so dobili klic. »Pokojni domačin s Spodnjega Jezerskega je bil mizar, sicer pa zelo izurjen lovec, prav nihče ni tako dobro poznal terena, kot ga je on. Po naših podatkih sta lovca že v sredo lovila gamse, nato pa tudi v četrtek. V četrtek sta bila na terenu od jutra. Ob 14. uri, ko bi se morala javiti drugim lovcem oziroma biti na dogovorjenem mestu, ju ni bilo. Prenosni telefon Trebanjca je sicer zvonil, medtem ko je telefon domačina D. S. sporočal, da je nedosegljiv. Ker ga pozneje niso mogli priklicati niti družinski člani, dogovorjeni, da bo otroke peljal v glasbeno šolo, so poklicali reševalce. Našli smo ju po več kot eni uri, ko je bila že tema,« je povedal Karničar.

Previdno pri hoji v gore v jesenskem in zimskem času

Gorenjski policisti ob tokratni nesreči znova opozarjajo, da je pri gibanju v gorah v jesenskem in zimskem času potrebna dodatna pozornost in previdnost, saj je podlaga ponekod že zasnežena, še posebej na strmih predelih in lokacijah s travnato podlago ali odpadlim listjem pa je lahko tudi zelo spolzka.

Policisti svetujejo previdno hojo, uporabo ustrezne opreme in izbiro markiranih poti. »Absolutno pa, zlasti v tem delu leta, odsvetujemo zadrževanje in pohodništvo po brezpotjih, ker s tem planinci zelo ogrožajo sebe, v nesreči pa tudi policiste in reševalce, ki takrat pomagajo. Na brezpotjih je žal pomoč pogosto tudi prepozna«, so še sporočili s policije.