Lovec nameril v jazbeca, padel je njegov kolega

Vse je že kazalo, da bo 51-letni Jože Leščanec z Božakovega, ki je 14. avgusta 2007 svojega 57-letnega kolega in sokrajana Jožefa Nemaniča zamenjal za jazbeca, moral za rešetke, a se to ne bo zgodilo.

Objavljeno
10. marec 2011 21.21
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Potem ko ga je senat okrožnega sodišča v Novem mestu avgusta lani obsodil na pogojno zaporno kazen, višji sodniki pa so mu po pritožbi tožilstva namenili zapor, je njegov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar sodišče zaprosil za nadomestno izvršitev kazni, sodišče pa mu je ugodilo - 200 ur družbenokoristnega dela v korist lokalne skupnosti bo namesto zapora opravil Leščanec.

Tistega dne sta lovska kolega odšla na lov jazbecev, čeprav tega ne bi smela, saj je bila kvota zaradi poginov jazbecev v prometnih nesrečah že presežena. Jože Leščanec je splezal na desetmetrsko prežo, Jožef Nemanič pa se je skril v koruzo. Domenjeno je bilo, da Nemanič zažvižga, ko se bo vračal z lova in približal preži, kot je to storil prejšnji dan. A je Leščanec povedal, da žvižga ni slišal. Ko je v grmu opazil gibanje, je bil prepričan, da je jazbec, in šibrovka je počila. Padel pa ni jazbec, temveč Nemanič, ki ga je kolega zadel v glavo. Kljub hitri pomoči je bila rana usodna.

Na sojenju v Novem mestu je sodni izvedenec za lov Martin Kranjc povedal, da lovec ne sme do preže, če ve, da je na njej drug lovec. A je bistveno, da lovec ne strelja, preden ni prepričan, da strelja na žival - v gozdu so poleg lovcev, ki za to vedo, namreč tudi izletniki in gobarji. Tožilka Nada Doltar Črnugelj je v sklepni besedi opozorila, da je sicer jasno, da obdolženec obžaluje nesrečo, vendar se ne čuti krivega. Poudarila je, da je tudi pokojni res nepravilno ravnal, ko ni opozoril nase, vendar je za tragedijo krivo predvsem malomarno vedenje Leščanca. Obramba je sicer zatrjevala, da Nemanič ni spoštoval pravil lova v dvoje, na dogodek pa je menda močno vplivala tudi visoka trava, v kateri lahko zamenjamo človeka in jazbeca, ki se lahko postavi na zadnje tace.

Senat je Leščancu zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti prisodil pogojno kazen dve leti zapora s preizkusno dobo dveh let, s čimer pa tožilstvo ni bilo zadovoljno in se je na sodbo pritožilo. Višji sodniki so sklenili, da je pritožba utemeljena, in so izpodbijano sodbo spremenili tako, da so Leščancu ob uporabi omilitvenih določil izrekli kazen pet mesecev zapora. Njegov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar iz odvetniške družbe Čeferin je sicer že vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče. Leščanca, ki je dogodek močno obžaloval, pa čaka še pravdni postopek. Sorodniki pokojnega od njega namreč terjajo 44.652 evrov odškodnine. Uveljavljajo nepremoženjsko škodo, ne pa tudi premoženjske, saj je Leščanec plačal za pogreb in družini denarno pomagal.