Lucijin ugrabitelj stari znanec policije

V javnosti še vedno odmeva primer študentke Lucije Gregorc iz Ajdovščine, ki naj bi jo v četrtek ugrabil policiji dobro znani spolni nasilnež Stephen Casiraghi iz Ljubljane.

Objavljeno
12. februar 2007 19.05
Pogrešana Lucija Gregorc je bila ugrabljena.
Ljubljana - V javnosti še vedno odmeva primer študentke Lucije Gregorc iz Ajdovščine, ki naj bi jo v četrtek ugrabil policiji dobro znani spolni nasilnež Stephen Casiraghi iz Ljubljane. Osumljeni je 19. januarja končal prestajanje zaporne kazni. Kot je dejal vodja sektorja kriminalistične policije pri Policijski upravi Ljubljana, bi moral Casiraghi odslužiti še leto in tri mesece zaporne kazni. Policija pa o njegovem izpustu ni bila obveščena.

Ugrabljena med štopanjem

Študentka je v četrtek na uvozu na avtomobilsko cesto pri Dolgem mostu v Ljubljani štopala za Primorsko. Okoli 11.40 ji je z osebnim avtomobilom, na katerem je imel nameščene ukradene registrske tablice, ustavil 38-letni Casiraghi. Študentko je odpeljal proti Primorski, med vožnjo proti Ajdovščini pa je zapeljal s ceste na osamljeno pot, kjer je ugrabljeno zvezal z verigami, jo položil na zadnji sedež avtomobila, jo pokril z odejami in jo odpeljal nazaj proti Ljubljani, je povedal Japelj.

Lucija izkoristila ugrabiteljevo nepazljivost

Luciji je v trenutku ugrabiteljeve nepazljivosti uspelo prek mobilnega telefona fantu poslati SMS sporočilo z napisom "pomagaj". To je bil prvi znak za domače in policiste, da se je nekaj zgodilo, je pojasnil Japelj in dodal, da so policisti takoj pričeli akcijo iskanja pogrešane.

V Ljubljani je Casiraghi zapeljal na samoten kraj na obrežju reke Save v bližini Brnčičeve ceste. Tu se je nad ugrabljeno vse do naslednjega popoldneva izživljal z nasilnimi dejanji. Luciji se je še isti dan v Casiraghijevi odsotnosti uspelo osvoboditi verig in pobegniti. Po kakšni uri bežanja ji je uspelo priti do Črnuške ceste, kjer je ustavila neznanega voznika tovornega avtomobila in se z njim odpeljala do Šmartinske ceste ter dejanje prijavila tamkajšnjim policistom, je še dejal Japelj.

Casiraghiju grozi do deset let zapora

Glede na dober opis osumljenca in druga zbrana obvestila so policisti in kriminalisti ugotovili, "da je dejanja utemeljeno osumljen 38-Ljubljančan," ki so ga policisti prijeli v soboto. Zoper njega so podali kazenski ovadbi za kaznivo dejanje ugrabitve in spolnega nasilja. Za prvo dejanje Casiraghiju grozi od enega do deset let zapora, za dejanje spolnega nasilja pa zaporna kazen do treh let, je še pojasnil Japelj. Preiskovalni sodnik je zoper Casiraghija po zaslišanju odredil pripor.

Policisti so sicer v ugrabiteljevem avtomobilu našli še okoli 40 predmetov, s katerimi bi Casiraghi lahko storil podobna dejanja.

Smole: Izpustitev Casiraghija v skladu z zakonom

Policija ni bila obveščena o izpustitvi Stephena Casiraghija, ker za obveščanje policije v tem primeru ne obstaja pravna podlaga, takšno dejanje pa bi bilo tudi kršenje zakona o varovanju osebnih podatkov, je na današnji novinarski konferenci pojasnil generalni direktor Urada RS za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole. Kot je pojasnil, je bil Casiraghi vzoren zapornik, zato so mu omogočili predčasen izpust.

V skladu z zakonom o izvrševanju kazenskih sankcij (ZIKS) lahko upravnik zavoda potem, ko dobi mnenje strokovnih delavcev, predčasno odpusti obsojenca, ki se ustrezno obnaša in si prizadeva pri delu, ter je prestal tri četrtine kazni, vendar največ en mesec pred iztekom kazni.

Po besedah Smoleta so strokovni sodelavci direktorju zavoda, ki je o odpustu odločil, predlagali predčasni odpust, saj naj bi obsojenec izpolnjeval vse pogoje po 108. členu ZIKS. Zaradi katerega kaznivega dejanja je Casiraghi prestajal 11-mesečno zaporno kazen, Smole ni želel izdati.

Smole je še dodal, da ne zavrača odgovornosti za nastalo situacijo, izrazil pa je mnenje, da s kršenjem zakona dogodka ne bi mogli preprečiti, na koncu pa še okrcal zakon in se vprašal kako naj ravnajo, če se bo Casiraghi ob prestajanju naslednje zaporne kazni zopet vzorno vedel in v skladu s 108. členom ZIKS zaprosil za predčasni izpust.

Do izvršitve zaporne kazni za prejšnji zločin ni prišlo

Sicer pa ji bil Casiraghi v Zavodu za prestajanje kazni zapora od 9. marca lani v priporu, od 10. maja pa na prestajanju 11-mesečne zaporne kazni. Kazen bi v celoti prestal 9. februarja letos, vendar je bil 19. januarja zaradi primernega vedenja predčasno odpuščen. Kot že omenjeno, bi moral Casiraghi zaradi enega od prejšnjih zločinov odslužiti še leto in tri mesece zaporne kazni, vendar pa do izvršitve le-te ni prišlo.

Avtoštop je (lahko) nevaren

Policisti ob tem opozarjajo, da potovanje s tako imenovanim avtoštopom ni varno. Če pa že potujemo na takšen način, je potrebna maksimalna previdnost, še boljše pa je potovati vsaj v paru.