Makoterjeva bi pol milijona, država ponuja le 51.000 evrov

Milica Makoter, ki so pravnomočno oprali krivde naročila in plačila umora moža, je znova prišla v sodno palačo.

Objavljeno
12. september 2012 15.03
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Milica Makoter, ki so jo po dolgotrajnem sojenju pravnomočno oprali krivde naročila in plačila umora 45-letnega moža, podjetnika in kasača Janka Makoterja, je znova prišla v sodno palačo. Od države zahteva pol milijona evrov.

Prekmurska podjetnica in bržkone ena najbolj znanih žensk v Sloveniji Milica Makoter od Republike Slovenije zahteva 502.000 evrov odškodnine (in še obresti) za travme in javni linč, ki je sledil njeni aretaciji in kazenskemu pregonu. Kar 42 mesecev je po nedolžnem preživela v priporu.

Pred okrožno pravdno sodnico Barbaro Zakelšek Humer je stekel pravdni postopek, ki pa se je začel s poravnalnim narokom. Ta je, kot je to navada, ostal zaprt za javnost. Sodnica je čez čas pojasnila le, da Makoterjeva in državno pravobranilstvo skupnega jezika še nista našla, se bo pa poravnalni narok nadaljeval.

Sicer pa je tožnica pred dnevi sodišču poslala predlog, da bi ves čas pravdnega postopka novinarji ostali pred zaprtimi vrati, saj si želi izključitev javnosti. O tem bo sodnica odločala naknadno, saj morajo najprej končati s poravnalnim narokom.

Po umoru Janka Makoterja v spalnici domače hiše na Cvenu konec septembra 1999 so preiskovalci na podlagi dokazov prišli do zaključka, da ima njegovo smrt na vesti prav Makoterjeva. V obtožnici je pisalo, da je umor naročila Bojanu Žaligu in Ladislavu Olahu.

Po raketnem napadu 7. novembra 2000 na hišo takratnega komandirja Policijske postaje Ljutomer Jožeta Makoterja ter bombnega napada na PP Ljutomer je bilo tožilstvo prepričano, da je to slepilni manever za odvrnitev pozornosti s preiskave umora Janka Makoterja. A sodišče je odločilo, da Makoterjeva ni napeljevala ne k umoru moža ne k umoru svaka Jožeta Makoterja ne k bombnemu napadu na ljutomersko policijsko postajo.

Žaliga in Olaha je sodišče zaradi umora in raketnega napada obsodilo na 30 oziroma 16 let zapora. Boj s sodnimi mlini je Makoterjeva končala z odločitvijo vrhovnega sodišča, ki jo je dokončno spoznalo za nedolžno, čeprav je bila vmes že obsojena na 30 let zapora.