Makoterjevi se jih ponuja osem

Na sojenju Milici Makoter se je končalo maratonsko branje več kot 5000 strani obsežnih listinskih dokazov. Odvetnica Rosvita Toplak ponuja obtoženi, da bi jo zastopalo kar osem zagovornikov.

Objavljeno
18. november 2004 08.43
Milica v besednem dvoboju s svojo tasco
Maribor - Petčlanski sodni senat na sojenju Milici Makoter znova vidi kopno na obzorju. Predsednica senata Maša Butenko je končala branje več kot 5000 strani obsežnih listinskih dokazov, kar je zahteval zagovornik obtožene odvetnik Milan Krstič. V bližnji prihodnosti (verjetno že v sredo, ko se bo sojenje nadaljevalo) naj bi na mesto za priče stopil še izvedenec psihiatrične stroke dr. Slavko Ziherl, ki se je tokrat opravičil zaradi neodložljivih službenih obveznosti.

»Ne vem, zakaj dvigate toliko prahu okrog mojega zdravja. Zdrava sem in samo to je zdaj pomembno. Doktor Ziherlu in osebju na Pohorskem dvoru se lahko zahvalim, da sem ozdravela. Počutim se dobro. Vse lahko delam in imam še kopico načrtov za prihodnost. Bolj se sojenje bliža koncu, boljše je moje počutje,« je svojemu odvetniku Milanu Krstiču in tožilcu Ludviku Gornjecu zabrusila obtožena podjetnica s Cvena. Že pred sodno dvorano je Makoterjeva žarela od zadovoljstva: »Podjetje normalno deluje. Vseh 110 zaposlenih delavcev je nadvse zadovoljnih

Milica in osem odvetnikov

Komaj je Milica Makoter prestopila prag sodne dvorane, že se je prvič verbalno sprla s svojim odvetnikom Krstičem. Ta je še na prejšnji obravnavi trdil, da neke listine ni v sodnem spisu. Ko je to listino Butenkova potegnila iz spisa, se je zagovornik obtožene le opravičil, Makoterjeva pa mu je zabrusila v obraz: »Po vsem tem času bi ta sodni spis lahko znali že na pamet.« Kaj jo je spodbudilo k tovrstnemu vedenju? Verjetno ponudba, ki jo je dobila od odvetnice Rosvite Toplak. Ta ji je poslala dopis z zanimivo vsebino. » Vsi vedo, da sem nedolžna. Ponujajo mi, da bi me zastopalo tudi osem odvetnikov,« je priznala Makoterjeva.

Tomi bi se zastopal kar sam

Na sodišče pa ni bilo Saša Makoterja, Miličinega starejšega sina, ki je po besedah obtožene zbolel. Zato je potek razprave z zanimanjem spremljal mlajši sin Tomi. Ko ga je sodnica Butenkova tik pred koncem obravnave opozorila, da še ni predložil originalnega pooblastila svojega odvetnika, je mirno odvrnil: »Kaže, da moj odvetnik ne misli resno. Potemtakem bom pač moral sam sesti na klop in se zastopati.« Tomi Makoter je v tem primeru oškodovanec (mama naj bi naročila njegov umor, a ta pozneje ni bil izveden), vendar odškodninskega zahtevka doslej še ni priglasil. Prepričan je, da njegova mama ni vpletena v dejanja, ki ji jih očita tožilstvo.

Skrivnostno pismo

Naelektreno ozračje je še dodatno razgrelo branje pisma, ki ga je Bojan Žalik (zaradi umora Janka Makoterja in drugih dejanj je bil pravnomočno obsojen) pisal prijatelju, ko je bil zaprt v zaporih v Murski Soboti. »Milici je treba nekako sporočiti, da mi je še dolžna 50.000 dolarjev,« je zapisano v pismu, ki so ga pozneje med hišno preiskavo našli v stanovanju dobrega Žalikovega prijatelja. Natančno je tudi opisan načrt, kako naj bi Žalik ob pomoči prijateljev na prostosti nameraval pobegniti izza rešetk. Eden izmed pomočnikov naj bi mu prek zidu vrgel paket, v katerem bi bilo orodje, ki ga je Žalik potreboval za načrtovan pobeg. To se ni nikoli zgodilo.

Napačno zdravljenje?

Strasti so se ponovno razvnele ob imenu zdravnice Dušanke Logožar Perkovič. Ta je bila lečeča zdravnica Milice Makoter v psihiatrični bolnišnici v Ormožu. Njeno zdravljenje pacientke je bilo po mnenju sodnega izvedenca psihiatrične stroke dr. Slavka Ziherla neustrezno. Zaradi tega je tožilec Gornjec na okrožno državno tožilstvo na Ptuju podal predlog za kazenski pregon zdravnice zaradi nevestnega zdravljenja. »Kako daleč je postopek, ne vem. Preden se uvede kazenski pregon, si je treba priskrbeti bolniško dokumentacijo Makoterjeve. Te jaz nisem predložil, ker je nimam. Sledi še pridobitev mnenja izvedenca in šele zatem morebitna uvedba kazenskega postopka,« nam je pojasnil tožilec Ludvik Gornjec.

Vse je odvisno od Avstrijcev


Ali se bo razvpito sojenje končalo še letos, je odvisno predvsem od odgovora avstrijskih sodnih organov. Mariborsko sodišče je avstrijske kolege zaprosilo za razkritje identitete lastnika avstrijske mobilne telefonske številke. Lastnik bi lahko pojasnil nekatera še nerazčiščena vprašanja o tem, zdaj že maratonskem sojenju. Obramba, odvetnika Milan Krstič in Igor Vinčec, je še predlagala, da naj se zasliši katera izmed 22 prič (16 jih je zaposlenih v podjetju Makoter in šest je občanov ljutomerskega okoliša). »Katere priče naj se zaslišijo, lahko izbere tudi tožilec,« je sklenil Krstič. Tožilec Gornjec je vsem predlogom zaslišanj prič ostro nasprotoval: »To ne bo prineslo novih spoznanj o medsebojnih razmerjih v družini. Gre le za manever obrambe, da bi zavlačevala postopek