»Mama se je res kmalu 
vrnila iz bolnišnice, a ne živa«

Janko Kersnik, zdravnik Zdravstvenega doma Jesenice, je po prepričanju subsidiarne tožilke Marije Robič leta 2004, takrat še kot zdravnik zdravstvenega doma Kranjska Gora, iz malomarnosti povzročil smrt njene matere, sladkorne bolnice, ker je ni hotel pregledati na domu. Kersnik je na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnil svojo plat zgodbe.

Objavljeno
14. marec 2011 20.20
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - »Hči pacientke ni navedla nobenih alarmantnih znakov, zaradi katerih bi se odločil za pregled na domu,« je na ljubljanskem okrožnem sodišču povedal Janko Kersnik, zdravnik Zdravstvenega doma Jesenice. Leta 2004, takrat še kot zdravnik zdravstvenega doma Kranjska Gora, je po prepričanju subsidiarne tožilke Marije Robič iz malomarnosti povzročil smrt njene matere, sladkorne bolnice. Robičeva zatrjuje, da jo kljub prošnjam ni hotel pregledati na domu, naslednji dan pa je Jožica Robič, ki je bila zaradi slabega stanja hospitalizirana, umrla.

Marija Robič očita Janku Kersniku, da je pregled na domu zavrnil kljub opisom hudih težav, mama je namreč komaj vstala in sama ni mogla niti na stranišče. Kot njen dolgoletni zdravnik bi tudi moral vedeti in opozoriti, da huda sladkorna bolezen za trikrat poveča možnost krvnih strdkov, ki so bili usodni za Jožico Robič. Na sodišču je Marija Robič pojasnjevala, da je od njega zahtevala, naj se razišče vzrok težav. »Res je bilo v čakalnici veliko ljudi, zato sem rekla, naj gre na dom vsaj patronažna sestra. A na to ni rekel nič, le sedel je in skozi okno gledal gore. Na koncu me je potolažil, češ da gre zgolj za prebavne težave, ki se bodo uredile. To mi je dejal tudi naslednjega dne, ko jo je le prišel pogledat. Rekel je, da se bo mama kmalu vrnila iz bolnišnice. Res se je, a ne živa,« je med drugim povedala Marija Robič, ki je prepričana, da je zdravnik ravnal malomarno.

Kersnik je senatu povedal, da ni res, da bi bil bolničin dolgoletni zdravnik, saj je to postal le pet mesecev pred dogodkom. Pojasnil je, da se je oktobra 2003 pacientka oglasila na pregled, saj je hotela na operacijo sive mrene. Takrat je, čeprav ni bilo nobenih znakov za to, opravil tudi presejalni test za sladkorno bolezen in postavil diagnozo. Na očitke, da ni opozoril na možnost krvnih strdkov, je Kersnik odgovoril, češ da je pri težjih sladkornih bolnikih, kar Robičeva ni bila, prej pričakovati druge težave. Res sladkorna poveča možnost nastajanja krvnih strdkov, a šele po več letih. Ko se je Marija Robič tistega dne oglasila v ambulanti, iz njenega opisa težav prav nič ni kazalo, da je stanje njene matere tako slabo. Srčni infarkt, ki ga je še pred smrtjo doživela bolnica, bi res lahko ugotovil s kliničnim pregledom na domu, a bi se zanj odločil šele ob drugih podatkih - visoki vročini, motnji zavesti ali če bolnica ne bi pila in odvajala urina. »Ob podatkih, ki sem jih takrat imel na razpolago, bi tudi danes ravnal enako,« je povedal Kersnik.

Pojasnil je še, da je sam eden od zdravnikov, ki opravijo največ obiskov na domu, na leto od 200 do 300, obiski na domu pa so tudi sicer predmet njegovega raziskovanja. Hčeri bolnice je dejal, naj mamo naslednjega dne pripeljejo v ambulanto. »Ko je naslednjega dne klical soprog bolnice in povedal, da je stanje slabše, sem tudi odšel na dom. Prejšnji dan hči tega ni izrecno zahtevala, hotela je le, da se pregleda blato in kri,« je še pojasnil.

Sojenje se bo nadaljevalo aprila, ko bodo zaslišane nekatere priče, mnenje pa je izdelal tudi sodni izvedenec.