Mami zlorabljene deklice menda dejal, naj ne priča proti storilcu

Odvetnik Milan Vajda na zatožni klopi, krivde na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznal.

Objavljeno
27. december 2015 19.54
Novo Mesto, 09.01.2015, zacetek sojenja Miranu Plutu za umor vrstnika Jureta Erjavca. Foto: Marko Feist
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Da je bil zgrožen nad napisanim, se je odvetnik Milan Vajda branil pred očitki, da je mamo domnevno spolno napadenega otroka poskušal prepričati, naj proti svojemu partnerju in osumljencu za spolni napad ne priča na sodišču. Krivde tako na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznal.

Odvetnik Milan Vajda je javnosti najbrž najbolj znan kot zagovornik in pooblaščenec Roberta Tomasa Zavašnika, ki je bil zaradi tragedije pred diskoteko Lipa obsojen na zaporno kazen, tej pa se je izmuznil s pobegom. Te dni pa je Vajda sam sedel na zatožno klop kot obtoženec, in sicer zaradi očitka kaznivega dejanja oviranja pravosodnih in drugih državnih organov. Vajda je po prepričanju tožilstva v sodnem postopku poskušal vplivati na mamo domnevno zlorabljene deklice, da ta ne bi pričala proti domnevnemu storilcu.

Dogajalo se je domnevno nekega popoldneva konec novembra 2012 v prostorih njegove odvetniške pisarne v Ljubljani, kjer se je menda oškodovanka oglasila zaradi neke druge zadeve. Vajda jo je v različnih zadevah zastopal že dolga leta. A takrat so ga menda zanimali predvsem interesi njenega partnerja, ki ga je zastopal v postopku zaradi kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Pri tem pa je domnevno prešel vse meje dovoljenega, saj ji je menda med drugim dejal, da je to sramota in da se bo o tem zdaj javno govorilo, da je deklica sama kriva, jo prepričeval, naj se raje pogovorijo med seboj, menda pa ji je celo zabrusil, naj ne misli, da sodniki niso pedofili. Na koncu ji je domnevno dejal še, da pozna primer, ko je priča prišla na sodišče pričati, »potem pa so jo ustrelili«.

Težava, ker je vpletene zastopal v različnih primerih

Zaradi teh besed je menda dekličina mama postala nezaupljiva in se na zaslišanju, ki je bilo dva dni po dogodku, ni počutila dobro. Še na dan pričanja proti svojemu partnerju pa jo je pred razpravno dvorano menda zmerjal, da je smrad in naj se pobere, kar sta po besedah oškodovanke slišali tudi dve priči na hodniku sodišča, katerih identiteto je sodišče tudi ugotovilo.

Da se bo na sojenju zagovarjal in odgovarjal na vsa morebitna vprašanja, je na predobravnavnem naroku povedal Vajda, ki je, kot rečeno, že v preiskavi zgroženo zanikal očitke. Na naroku je tožilka Katjuša Čeferin zanj v primeru priznanja krivde predlagala 4000 evrov denarne kazni, a krivde ni priznal. Pojasnil pa je, da je oškodovanka povedala tožilstvu takšno zgodbo zaradi spleta okoliščin, težava naj bi bila predvsem to, da je njo in tudi druge v ta primer vpletene osebe v različnih primerih zastopal kot odvetnik. Zaradi tega bo moral v zagovoru razkriti, kaj se je s svojimi strankami kot odvetnik pogovarjal, je povedal.

Vajda je v preiskavi dejal, da se v zvezi s kazenskim postopkom zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, z oškodovanko sploh ni pogovarjal. Tistega dne je bila dekličina mama res v njegovi pisarni, ker je njegova odvetniška pisarna zanjo urejala postopek osebnega stečaja. A se je po njegovih besedah oglasila le pri njegovem odvetniškem pripravniku, ki je postopek urejal in se je z njo pogovarjal le o tem, Vajda pa z njo ni govoril. Za njene očitke je izvedel šele lani, ko se je proti njemu začela preiskava, saj je, čeprav je spornega dne bil navzoč med zaslišanjem deklice, na neko drugo obravnavo odšel še pred zaslišanjem njene mame – tako niti ni slišal, kaj je o njegovih domnevnih pritiskih povedala sodniku, niti zapisnika ni prebral.

Ker Vajda krivde ni priznal, bo sodišče o njegovi krivdi odločalo po izpeljani glavni obravnavi, datum začetka še ni znan.