Obtožena Marija Peraič trdi, da je imela nož v roki po naključju

Izvedenka je ugotovila, da je Marija Peraič 25. junija letos ubila moža Franca v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Objavljeno
24. november 2015 15.14
Posodobljeno
24. november 2015 15.14
Marjana Hanc
Marjana Hanc
Kranj – Kranj - Tožilka Helga Dobrin je na glavni obravnavi za 56-letno Marijo Peraič iz Tenetiš, ki je 25. junija letos z nožem smrtno ranila 70-letnega moža Franca, zahtevala deset let zapora. Sinova Denis in Žan od matere zaradi trpljenja ob izgubi očeta zahtevata skupaj 50.000 evrov.

Sodbo bo sodnica Marjeta Dvornik razglasila jutri. Poročali smo že, da je obtožena Marija Peraič s kuhinjskim nožem zabodla moža v srce, zaradi česar je umrl v reševalnem vozilu na poti v ljubljanski klinični center. Vendar je tako na predobravnavnem naroku pred desetimi dnevi kakor tudi danes zatrjevala, da je bila nesreča, da ga je hotela le odgnati od sebe in da mu ni nameravala vzeti življenja. Razložila je, da sta se z možem pripravljala na odhod na morje, 24. junija zvečer pa sta se sprla, ker je želel peči ribe, čeprav je bilo dovolj druge hrane še od kosila.

V ločeni kuhinji pri garaži, v kateri so smeli biti le mož in sinova, jo je, kot je povedala na sojenju, sedemkrat udaril z roko po obrazu. Naslednjega jutra si je dopovedovala, da mora biti boljša od moža, in dan je minil dokaj mirno. »Še vedno žalostna od prejšnjega večera sem spila kozarec belega vina iz tetrapaka, čeprav sem vedela, da zaradi zdravil, ki jih jemljem, ne bi smela uživati alkohola. Okoli 17.30 se je mož v isti kuhinji, kjer nisem smela biti in je bila običajno zaklenjena, začel znašati nad mano. 'Kaj počneš, prasica, v tem prostoru?' je vpil. Ker sem lupila breskev, sem imela v rokah kuhinjski nož. V afektu sem zamahnila ... Mož je odšel iz kuhinje, sin Žan je poklical reševalce. Jaz sem obrisala krvav nož in ga dala v predal, odšla sem v višje nadstropje, se preoblekla in počakala do prihoda policije. Jočem za življenjem, ki sem ga uničila. Trideset let sem bila v zakonu žrtev nasilja, moža sem se bala, kajti bil je živčen, okolica pa je bila imuna, čeprav je vedela za spore. Kako me je sram ... Še tako visoka kazen ne more poplačati človeškega življenja,« je v joku razlagala obtožena in dodala, da je za moževo smrt izvedela na policijski postaji v Kranju.

Iz dolgega zagovora in tudi iz drugih komentarjev obtožene, ki jih je dala ob pričanju brata, matere in sina Žana ter tudi drugih prič, je mogoče povzeti, da je bilo pri Peraičevih, družino je več let obravnaval center za socialno delo, veliko nasilja. Proti Francu je bilo začetih tudi več kazenskih postopkov, a je Marija v dveh primerih umaknila predlog za pregon, v enem pa je tožilstvo presodilo, da pri prijavi posilstva ni bila prepričljiva. Iz zdravstvene kartoteke je razvidno, da jo je mož od leta 1997 vsaj sedemkrat pretepel, trikrat udaril, brcnil ..., je navajala zagovornica obtožene Bojana Žvan. Izvedenka psihiatrične stroke Bojana Avguštin Ahčin je ugotovila, da je obtoženka kaznivo dejanje storila v bistveno zmanjšani prištevnosti. Zaradi osebnostne motnje je potrebovala nasilen odnos. Po drugi strani pa je njeno zmožnost presoje slabšala zloraba alkohola, ki je prešla v odvisnost. Iz dokumentacije je izvedenka razbrala, da so bili v družini nasilni vzorci vedenja.