Manj primerov nasilja v družinah, več prepovedi približevanja

Število primerov nasilja v družini pada od leta 2009. Kljub temu so lani izdali več prepovedi približevanja kot leto prej.

Objavljeno
10. september 2014 11.20
lvu/PODARI ROZO NE NASILJA
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Ljubljana − Policisti so leta 2009 obravnavali 2478 primerov nasilja v družini, medtem ko je bilo lani teh primerov 1592. Kljub zmanjšanju pa so varuhi reda in miru izrekli več ukrepov prepovedi približevanja, in sicer so jih leta 2012 izrekli 894, lani pa 926.

Nasilja v družini so v levjem deležu deležne ženske. Po navedbah generalne policijske uprave je v Sloveniji vsaka druga ženska žrtev psihičnega nasilja, medtem ko je vsaka peta ženska tudi žrtev fizičnega nasilja. »Lani je bilo med žrtvami nasilja 2315 žensk in 1076 moških, še leta 2010 pa 3097 žensk in 1229 moških. Dom tako še vedno ostaja najbolj nevarno mesto za ženske in očitno intimni partner ostaja najhujši sovražnik,« je zapisano na spletni strani policije.

Sodobne družbe si izjemno prizadevajo zajeziti ta pereči družbeni problem. Pri tem je v ospredju zagotavljanje enakosti žensk in moških ter sistematično ozaveščanje.

Na spletni strani policije so pri tem znova spomnili na dvelteni projekt Vesna − živeti življenje brez nasilja. Gre za nacionalno kampanjo, ki opozarja na problematiko nasilja nad ženskami.

Glavni cilji projekta so sistematično ozaveščanje žensk vseh starosti, ki spadajo v rizično skupino potencialnih žrtev, ter jim predstaviti različne vrste pomoči in njihovo dostopnost, v širši javnosti dvigniti ozaveščenost o problematiki nasilja v družini in nasilja nad ženskami ter poglobiti znanje strokovnih delavcev, ki se ukvarjajo z žrtvami.

Več informacij o nasilju v družini in nasilju nad ženskami je dostopnih na spletni strani policije.