Maribor: mazaštvo v verski skupnosti Sakrament prehoda?

Odkar so policisti zaradi mazaštva ovadili dve osebi, je neuradno znanih še nekaj podrobnosti.

Objavljeno
25. julij 2011 19.40
Posodobljeno
25. julij 2011 19.40
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Odkar so policisti prejšnji konec tedna sporočili, da so zaradi mazaštva in proizvodnje ter prometa s škodljivimi sredstvi za zdravljenje ovadili dve osebi, in sicer 51- in 34-letna Slovenca, je neuradno znanih še nekaj podrobnosti.

Dogodek se je menda zgodil v uradno registrirani verski skupnosti Sakrament prehoda, starejši od ovadenih je neuradno M. R. in ima te dni izklopljen mobilni telefon, baje ga ni niti doma. Identiteta mlajšega osumljenca - obema grozita visoki zaporni kazni - je za zdaj znana le policiji.

Ovadena sta domnevni kaznivi dejanji zagrešila na začetku letošnjega leta pri tako imenovanem vstopu v versko skupnost oziroma sprejemu zakramenta.

Menda sta izvajala in propagirala obred zaužitja in doziranja ibogaina kot načina zdravljenja odvisnosti od prepovedanih drog, pri čemer je 29-letni Italijan zaradi prevelikega odmerka ibogaina 20. februarja letos umrl.

Ibogain se nahaja v skorji korenine afriške tropske rastline Tabernanthe iboga, zdravilnost ali strupenost pa sta odvisni od odmerka, je za STA povedal direktor OMI Inštituta, zavoda za antropološko medicino, dr. Roman Paškulin, ki se ukvarja s preučevanjem tradicionalnih metod zdravljenja ter vrednotenja terapevtskega potenciala naravnih zdravil.

Po njegovih besedah so manjši odmerki, ki se uporabljajo za religiozne namene, razmeroma varni, na vprašanje o velikih odmerkih za detoksikacijo od trdih drog pa, kar zadeva varnost, še ni zadovoljivih odgovorov.

Osumljencema za kaznivo dejanje mazaštva grozi zaporna kazen od enega do desetih let, za kaznivo dejanje proizvodnje in prometa s škodljivimi sredstvi za zdravljenje kazen od enega do 15 let zapora.