Zaradi dopinške afere nekdanja atleta v priporu

Osumljena sta prepovedano zdravilo za 500 evrov prodala tajnemu policijskemu sodelavcu.

Objavljeno
06. april 2018 13.43
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič

Maribor - Zgodaj popoldne sta pred preiskovalnega sodnika mariborskega sodišča stopila 35-letni Boris Špes in 52-letni Igor Šalamun. Nekdanja odlična atleta sta vpletena v dopinško afero, ki se je v torek končala s spektakularno aretacijo.

Policisti imajo menda trdne dokaze, saj naj bi osumljena med drugim za 500 evrov prodala v športu prepovedano sredstvo tajnemu policijskemu sodelavcu. Zoper oba je bil odrejen pripor, le da bo priznani atletski trener Igor Šalamun zaradi malce manjše vloge v kriminalni združbi na sojenje lahko počakal v hišnem priporu.
Na današnji novinarski konferenci smo izvedeli, da so policisti zoper osumljena spisali ovadbo, v kateri jima očitajo kar 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljenimi snovmi v športu ter proizvodnje in prometa škodljivih sredstev za zdravljenje. Enajst naj bi jih zagrešila skupaj, deset jih Špesu, ki je kot medicinski delavec zaposlen na oddelku za pljučne bolezni na Pohorju, očitajo samostojno.

Že od sredine septembra so jima bili mariborski preiskovalci za petami. Z odredbo preiskovalnega sodnika so obema prisluškovali na mobilnem telefonu in tako izvedeli marsikaj obremenilnega. »Enega od vpletenih (Borisa Špesa, op. p.) so celo naslavljali z nazivom doktor, čeprav se ve, da to sploh ni. Odjemalci so se zanašali na to, da imajo opraviti s profesionalci,« je razlagal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda. Prisluškovanje telefonskim pogovorom pa ni edini kronski dokaz, saj sta osumljena padla v policijsko past s tajnim sodelavcem. »Izveden je bil odkup in sredstvo je tajni policijski delavec tudi plačal. V tem primeru je bilo za en tretma z darbepoetinom plačanih 500 evrov,« je še dejal Munda.

Čeprav so najprej domnevali, da so v afero vpleteni le rekreativni športniki, med kateri je uživanje prepovedanih poživil zelo razširjeno, pa se je med policijsko preiskavo izkazalo, da so bližnjico do boljših rezultatov uporabljali tudi poklicni športniki. »Odjemalci so bili tudi posamezni profesionalni športniki in njihovi trenerji. Ti so iskali možnost za izboljšanje njihovih telesnih sposobnosti. Vsi vpleteni so bili tako ali drugače povezani z atletiko in drugimi vzdržljivostnimi športi. V teh je pri izčrpavanju telesa pogosto pomanjkanje železa,« je nadaljeval Munda.

Domače skladišče zdravil

Osumljena sta prepovedano substanco darbepoetin ponujala v obliki zdravila aranesp 500. To injicirajo v telo izključno v zdravstvenih ustanovah, saj se lahko pojavi reakcijski šok, v najslabšem primeru je treba pacienta celo oživljati. »Nekateri uporabniki so čutili stranske učinke,« je na nevarnost opozoril Munda.

Vendar aranesp 500 ni bilo edino zdravilo, ki sta ga ponujala nekdanja slovenska atletska reprezentanta. Med hišnimi preiskavami - izvedli so tri - so preiskovalci zasegli še druga zdravila, dexamethason, ki vsebuje v športu nedovoljeno snov deksametazon, apaurin, ki vsebuje diazepam, ter morfin in helex, v katerih je celo prepovedana droga alprazolam. Zato obema osumljenima očitajo prekupčevanje tako s prepovedanimi snovmi v športu kot tudi z drogami, saj nekatere substance spadajo med droge. »Ni običajno, da medicinski delavec doma hrani 40 različnih zdravil,« se ni mogel načuditi Munda.

Ker so dopinške sledi vodile tudi čez državno mejo, so se mariborski kriminalisti povezali s hrvaškimi in avstrijskimi organi. Že lani, ko so hrvaško maratonko Danijelo Kuno suspendirali zaradi dopinga, so se širile informacije, da je z njo povezan prav Šalamun.

Zanimivo pa je, da je Špes v dopingu bolj ali ne doma, saj je leta 2011 uspešno zagovarjal magistrsko nalogo z naslovom Doping v severovzhodnem delu Slovenije kot splošen družbeni problem in nevarnost za zdravje ljudi. Preiskovalci so prepričani, da je skorajda vse prepovedane snovi na svojem delovnem mestu priskrbel Špes kot zdravstveni delavec na pljučnem oddelku UKC Maribor. Tudi zato in ker je doma hranil celo skladišče verjetno ukradenih zdravil, se je preiskovalni sodnik odločil, da zanj odredi pripor, njegovega pajdaša Šalamuna pa »nagradi« le s hišnim priporom.

Obema grozi visoka zaporna kazen. Za neupravičen promet s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu je predpisano od pet do 15 let zapora, za proizvodnjo in promet škodljivih sredstev za zdravljenje pa do osem let.