Marku Zupancu za pet strelov v hrbet osem let zapora

Zupanec je 13. junija pred viškim lokalom Skay Bar ustrelil Gafarja Džuzdanovića.

Objavljeno
17. november 2011 14.23
Posodobljeno
17. november 2011 14.23
Tomica Šuljić
Tomica Šuljić

Ljubljana - Danes je ljubljansko okrožno sodišče razglasilo sodbo Marku Zupancu, ki je 13. junija pred Skay Barom v Ljubljani v hrbet večkrat ustrelil 52-letnega Gafarja Džuzdanovića. Senat mu je izrekel osem let zaporne kazni in s tem sklenil prvo sodno dejanje v tem primeru. Sodba namreč še ni pravnomočna.

Na drugi obravnavi za očitano mu dejanje se je Zupanec že pred sodno dvorano srečal s pogledi svojcev pokojnega Džuzdanovića, točneje njegovim sinom Kemalom Džuzdanovićem ter sestro Taibo Dukić, ki sta na obravnavo prišla iz Berlina.

Prvi je v dvorani spregovoril izvedenec psihiatrične stroke Gorazd Mrevlje. Vztrajal je pri svojem mnenju, ki ga je dal v začetku avgusta: pri obtožencu ne gre za bolezen ali osebnostne motnje, ampak za razvoj strahu.

Ena od njegovih bistvenih ugotovitev je bila, da gre pri Zupancu za agresivno zavrtega človeka. Ocenil je: »Zupančeve sposobnosti presoje in obvladovanja so bile v kritičnem času bistveno zmanjšane

Na vprašanje Zupančevega odvetnika Milana Krstića je Mrevlje potrdil, da ni sporno, da je dejanje storjeno v afektu: »Šlo je za seštevek dveh stanj - srednje opitosti in čustvenega afekta

Ugotovljena stopnja vinjenosti (Zupanec je imel okoli 0,66 grama alkohola na kilogram krvi) je povzročila bistveno oslabitev kontrole impulzov: »Obtoženčeve sposobnosti presoje in obvladovanja so bile bistveno zmanjšane. Zame je bistven seštevek obeh stanj,« je pojasnil Mrevlje.

Tožilka predlagala enajst let zapora

Tožilka ni dvomila o tem, da je dejanje dokazano - toda opozorila je, da nihče ne pozna podrobnosti. Tudi po njenem mnenju je bil obtoženi v stiski, kot olajševalne okoliščine pa je upoštevala njegovo dosedanjo nekaznovanost in stanje.

A vseeno je zanj predlagala 11 let zaporne kazni. Tak predlog je odvetnik Krstić označil za nerealen, ker naj ne bi odražal dejanskega stanja: »Šlo je za umor iz obupa, kaznivo dejanje pa je bilo storjeno v afektu.« Ker zakon omogoča milejše kaznovanje, je Krstič postregel z mnenjem, da bi spodnja meja zagrožene kazni (pet do petnajst let zapora) v celoti dosegla namen.

»Žal mi je, a tudi moji otroci bodo trpeli«

Zaključno misel je dal tudi sin pokojnika: »Nič mi ne more vrniti očeta!« Nato je prišel trenutek za Zupančev končni zagovor. Obžaloval je dejanje: »Žal mi je za družino pokojnega, a tudi moji otroci bodo trpeli. Najbolj so me prizadele grožnje s smrtjo mojih otrok, kar je bistveno pripomoglo k storitvi kaznivega dejanja,« je izjavil Zupanec.

Sodni senat mu je za uboj izrekel osem let zaporne kazni. Pri odmeri kazni niso našli posebnih oteževalnih okoliščin, razen pet strelov v hrbet žrtve. Sodniki so sklepali, da je Zupanec imel direkten naklep, saj si je priskrbel pištolo in jo prinesel s sabo na srečanje z Džuzdanovićem, zato se je po njihovem mnenju pripravil. Zupanca so oprostili plačila sodnih stroškov ter mu podaljšali pripor.