Maščevanje za spolno zlorabo iz otroštva?

Julija 2009 je Josip Leskovar pred lokalom v središču Jesenic z nožem enajstkrat zabodel znanca, takrat 35-letnega Tadeja Pusta, tako da je ta zaradi hudih poškodb takoj umrl. Josip Leskovar je bil hudo jezen in se je maščeval Tadeju Pustu za dejanja, ki mu jih je bil storil v otroštvu, domnevno gre za spolno zlorabo.

Objavljeno
28. februar 2011 20.45
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj - »Žal mi je, da se je zgodil tragični dogodek, in žal mi je pokojnega Tadeja Pusta. Sočustvujem z njegovimi starši in ne mine dan, ko se ne bi jezil nase. Očitno bom nadaljeval pot s težkim križem,« je včeraj na koncu sojenja na kranjskem okrožnem sodišču dejal 31-letni Jeseničan Josip Leskovar, obtožen umora. Julija 2009 je pred lokalom 1001 noč na Cesti maršala Tita v središču Jesenic z nožem enajstkrat zabodel znanca, takrat 35-letnega Tadeja Pusta, tako da je ta zaradi hudih poškodb takoj umrl. Josip Leskovar je bil hudo jezen in se je maščeval Tadeju Pustu za dejanja, ki mu jih je bil storil v otroštvu, domnevno gre za spolno zlorabo. Dejanje je storil z neposrednim naklepom in druge kazni kot zapor ni mogoče izreči, je v končni besedi poudarila tožilka Marija Marinka Jeraj in zahtevala 16 let zapora ter takojšnjo odreditev pripora za obtoženega. Petčlanski sodni senat, ki ga vodi sodnica Marjeta Dvornik, bo sodbo izrekel danes.

Včeraj sta na sodišču brez navzočnosti novinarjev najprej pričala izvedenca Branko Brinšek in Slavko Ziherl. Iz sklepnih govorov tožilke in Leskovarjevega zagovornika Sama Mirta Kavška pa je bilo mogoče razbrati, da sta veliko pozornosti namenila vprašanju, ali je bil Leskovar v času umora čustveno uravnovešen. Usodne noči je bil Leskovar, ki je užival tudi antidepresive, pod vplivom alkohola, a ker je bil po tožilkinih besedah pogosto pijan, ta nanj ni bistveno vplival in mu je koncentracija 1,16 grama alkohola na kilogram krvi le dodatno olajšala sproščanje čustvenih vzgibov. Imel je okrnjene sposobnosti, a ne bistveno. Oba izvedenca psihiatrične stroke sta se tudi opredelila do obtožbe, da je Leskovar moril zaradi maščevanja. Presojo o tem prepuščam senatu, a dejanje je bilo nedvomno izvršeno zaradi dogodkov v otroštvu. Navsezadnje je obtoženec sam povedal, da je to premleval v sebi vse življenje. Ko sta se tisto noč srečala v lokalu, je Leskovar najprej odšel pred lokal. Imel je čas za razmislek in se je odločil, kot se je. »Verjamem, da se je obtožencu zameglilo. Nato je od oškodovanca slišal, kar je hotel slišati, a to mu ni zadostovalo in je začel zabadati nož vanj. Dovolj bi bilo, če bi ga zabodel enkrat,« je med drugim navedla tožilka.

Pri očitku, da je Leskovar vzel Pustu življenje iz brezobzirnega maščevanja, bi morala tožilka navesti znake, da je res šlo za takšen način storitve kaznivega dejanja, je ugovarjal odvetnik Samo Mirt Kavšek. Izvedenca na podlagi simptomov verjameta, da je Pust v preteklosti spolno zlorabil Leskovarja. Leskovar pa je bil v času umora neprišteven, svojega vedenja ni imel v oblasti, imel je več duševnih motenj. Vsi imamo lahko svoje, laično mnenje, a spoštovati moramo mnenje strokovnjakov, je opozoril zagovornik in se zavzel za oprostitev svoje stranke.