Matevž Logar trdi, da je medved Srečko trpel

Zlatko Golob toži Matevža Logarja zaradi neresnic o tem, da v zatočišču v Muti niso ustrezno poskrbeli za medvedka.

Objavljeno
30. september 2013 19.46
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – »Mislim, da živimo v demokratični državi in da lahko povemo, kar vidimo. Novinarju sem povedal, kako se godi medvedu v zavetišču na Muti. In ničesar si nisem izmislil,« je včeraj na sojenju na kranjskem okrožnem sodišču dejal Matevž Logar, javnosti znan kot »krušni oče« medvedka Srečka.

Zgovorni 29-letnik iz Podvrha v Poljanski dolini je že na predobravnavnem naroku razložil, da v zvezi z zavetiščem za prostoživeče živali ter njegovim lastnikom in vodjo dr. Zlatkom Golobom ni nikogar žaljivo obdolžil, zato ni hotel privoliti v poravnavo. Za osirotelega medvedka, ki je bival na kmetiji Logarjevih pod Starim vrhom, je namreč inšpektorat za okolje in prostor 12. maja 2011 izdal odločbo o odvzemu. Potem ko se je Matevž na različne načine upiral prevzemu odločbe, sta ga čez slab mesec, 3. junija, prišli iskat v Podvrh dve inšpektorici v spremstvu veterinarja Goloba in policistov, našli pa so ga šele po večurnem iskanju.

Matevža Logarja so policisti vklenili in odpeljali v uklonilni zapor v Novo Gorico zaradi prometnega prekrška, petmesečnega medvedka pa so odpeljali v zavetišče za divje živali na Koroško. Iz tega zavetišča je sredi junija skrivnostno izginil, našli so ga šele gozdarji po desetih dneh v Kočevski Reki in ga vrnili v zavetišče. Konec junija pa so medvedka Srečka odpeljali v zavetišče za medvede v Transilvanijo v Romunijo, kjer pa je domnevno po spopadu z močnejšim samcem čez dobro leto poginil.

Dr. Zlatka Goloba in njegovega odvetnika Janeza Stuška je zmotil članek v Slovenskih novicah z dne 1. julij 2011 Srečko v objemu romunske medvedke, v katerem je novinar Vladimir Jerman povzel mnenje družine Logar z naslednjimi spornimi opisi: »Medvedka so zaupali veterinarju, ki je specialist za zdravljenje ptic. Zaprli so ga v utesnjeno samico, opremljeno z ubijalsko bolečim električnim tokom, ki mu je povzročal številne nepotrebne bolečine. Srečko je bil povsem strt zaradi nasilnega odvzema iz ljubečega okolja in krutosti v novem. Zaradi šokantnega ravnanja z njim je ves čas predirljivo jokal, tulil od žalosti in neznansko trpel.«

Za posebej žaljiv pa je Golob označil poziv Logarjevih, naj organizacija Štiri tačke in druge mednarodne ustanove pod drobnogled vzamejo tudi druge primere zadrževanja divjih živali v ujetništvu v Sloveniji in delovanje Golobovega azila, »v katerem se na račun slovenskih davkoplačevalcev očitno izvaja mučenje živali«. Prav ta trditev je spodbudila Goloba, da se je odločil tožiti Logarja. No, Golobov zagovornik je po drugi strani pojasnil, da je zgodba popolnoma drugačna: medvedek je imel zajedavce, hranili so ga popolnoma napačno.

Matevž Logar je včeraj sodnici Andrijani Ahačič pojasnil, da je medvedek sprva pil mleko pri kravi, pozneje so mu dajali kruh in mleko v posodo. »Na fotografijah se vidi, da so mu v azilu potem dajali čokolino in celo banane. Toda nikjer v gozdu se ne dobi čokolina in banan! /.../ Medved je bil v kletki, veliki približno kot polovica te sodne dvorane, in ne razumem, zakaj je bila pod tokom, kajti če se je samo obrnil, ga je takoj streslo ... Sprašujem se, kje je ta medved, če so tako dobro ravnali z njim?« je dejal Logar in dodal, da novinarju ni govoril ne o samici ne o mučenju, ampak zgolj, da je žival trpela, ker jo je v kletki tresla elektrika. Poudaril je še, da je Golob, ki je že maja na prošnjo očeta Dušana obiskal medvedka, tedaj ugotovil, da je medved zdrav in lep, šele pozneje pa da je začel govoriti o zajedavcih.

V zvezi z napadom na inšpektorja Simona Pleška je obtoženi dejal, da fizičnega nasilja ni bilo, prav tako je zanikal, da bi kdajkoli zaradi medvedka organiziral oziroma pisal peticijo, nič ni vedel niti o knjigi o pravilni nastanitvi medveda, ki jo je domnevno Golob poslal Logarjevim v Podvrh.

Glavna obravnava se bo nadaljevala z zaslišanjem prič 28. oktobra.