Mati koroške deklice se boji, da punčka ni več živa

Potem, ko je policija včeraj objavila fotografijo pogrešanje Klare, sta danes prvič javno spregovorila njena mati in dedek.

Objavljeno
17. november 2011 12.30
Posodobljeno
17. november 2011 12.30
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Kotlje - Potem, ko je policija včeraj objavila fotografijo pogrešanje Klare Kaker, sta danes prvič javno spregovorila njena mati Aleksandra Tuksar in dedek Anton Tuksar ter zanikala vse obtožbe.

V iskanju pogrešane štiriletne Klare sta za pomoč javnosti zaprosila še njena mati in dedek, ki sta z javnim nastopom želela ovreči očetove obtožbe ter sporočiti, da se bo deklica vrnila v varen dom.

Kot je povedala zastopnica Tuksarjeve Irma Pavlinič Krebs, je slovenjgraško okrožno sodišče deklico dodelilo v vzgojo, varstvo in oskrbo materi, kar je potrdilo tudi višje sodišče, predlog očeta Boštjana Kakerja, ki je zahteval revizijo omenjenih sodb, pa je vrhovno sodišče zavrnilo, s čimer je boj skrbništvo med staršema končan.

Prav tako je okrožno državno tožilstvo zavrnilo ovadbi, ki ju je Boštjan Kaker podal zoper dekličino mater in dedka, ki ju je obtožil spolnega napada nad deklico, pozneje pa je sodišče zavrnilo tudi zahtevano preiskavo deklice. Tudi to odločitev je potrdilo višje sodišče v Mariboru.

»Sum spolne zlorabe je nesporno zavrnjen na vseh stopnjah,« je dejala Pavlinič Krebsova, ki meni, da je oče z omenjenimi postopki želel materi onemogočiti stike z otrokom, saj jih je zaradi takrat začetih postopkov tudi samovoljno prekinil.

Ker deklice ob prisilni izvršbi marca letos niso našli na očetovem domu, jo je mati Aleksandra Tuksar še isti dan prijavila kot pogrešano. Po osmih mesecih neuspešnega iskanja je policija na njeno zahtevo objavila dekličino ime in fotografijo.

»Mi smo objavo zahtevali že prej, a smo s policije vedno dobili odgovor, naj slike ne objavljamo,« je dejala Tuksarjeva.

»Vprašanje odkrivanje dekličine identitete je glede na stopnjo njene ogroženosti ta trenutek nepomembno vprašanje, sploh pa glede na dejstvo, da so njen oče Boštjan Kaker, njegov oče ter Kakerjeva svetovalca Natalija Markač in Matic Munc identiteto deklice in staršev že zdavnaj odkrili,« meni Irma Pavlinič Krebs, »vsi relevantni postopki so pravnomočno končani, življenje otroka pa ogroženo, zato je bilo nujno objaviti Klarino fotografijo in deklico iskati s pomočjo domače in mednarodne javnosti.«

»Bojim se, da hčerka ni več živa,« je dejala Tuksarjeva, »ne vem, kje je, tudi nihče drug od ljudi, s katerimi sem se pogovarjala, mi ni vedel povedati ničesar.«

S hčerko ni imela nobenega stika že od oktobra 2010, od marca letos pa nima nikakršnega podatka, kje je. »Ob srečanjih na sodišču je zaman prosila Klarinega očeta, naj ji pove, kako je z otrokom, ali pa vsaj omogoči, da bi Klaro slišala po telefonu,« pravi Pavlinič Krebsova.

Kot sta povedala Aleksandra Tuksar in njen oče Anton Tuksar, je policija že preverjala, ali je deklica morda pri Kakerjevih sorodnikih v Nemčiji, a brez uspeha. Pri tem sta opozorila, da naj bi tik pred izvršbo v marcu neznano kam izginila tudi Kakerjeva mati, dekličina babica, in ne izključujeta možnosti, da je deklica z njo ter da imajo veliko vlogo pri skrivanju otroka tudi očetovi svetovalci.

O tem pravita, je obveščena tudi policija, nad katero pa je Tuksarjeva razočarana, ker so pri iskanju njene hčerke tudi po osmih mesecih še vedno v slepi ulici.

Dekličin dedek Anton Tuksar je znova poudaril, da so bile vse ovadbe o spolnem nasilju ovržene ter da je prostovoljno opravil tudi testiranje s poligrafom in ga uspešno prestal: »Bil sem krivično obtožen nečesa, česar nisem storil.«

Tuksar je dejal, da bi bili srečni že, če bi vedeli vsaj to, da je deklica živa, Aleksandra Tuksar pa je dejala, da so pripravljeni ob dekličini vrnitvi tudi sodelovati s strokovnjaki, s pomočjo katerih bi lahko deklica po več kot letu odtujenosti spet vzpostavila normalen stik z materjo.