Med čakanjem na sojenje v boj za odškodnino

Zlatan Kudić od države pričakuje 11 milijonov evrov, medtem pa ga čakata še kazenska postopka.

Objavljeno
16. november 2015 20.07
SLO., LJ., SOJENJE ZOPER OBD. ZLATANA KUDICA IN OSTALIM, 15.5.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Medtem ko podjetnik Zlatan Kudić čaka, da ga zaradi domnevnih gospodarskih kaznivih dejanj tukajšnje okrožno sodišče znova povabi na predobravnavni narok, obtoženi od države pričakuje malo več kot 11 milijonov evrov odškodnine, saj da mu je zaradi odvzema dokumentov uničila posel in povzročila škodo.

Lastnik propadlega podjetja Maxicon, ki je nekoč veljal za največjega davčnega dolžnika med podjetji, ter nesojeni lastnik gradu Podvin Zlatan Kudić in Republika Slovenija bi morala včeraj na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča s poravnavnim narokom začeti pravdni boj, težak 11.076.796 evrov, a se je zapletlo, ker je tožnik šele pred dnevi dobil pripravljalno vlogo pravobranilstva in še ni potekel zakonski rok, na katero Kudić lahko odgovori.

Na državnem pravobranilstvu, ki v pravdi zastopa toženi stranki Republiko Slovenijo in ministrstvo za pravosodje, so nam pojasnili, da tožnik terja malo več kot 11 milijonov evrov odškodnine, saj da so ga zaradi zahteve za preiskavo specializiranega državnega tožilstva policisti pridržali, državni tožilec pa je zahteval, da bi se zoper njega odredil pripor, saj naj bi se na ta način zagotovil nemoten potek kazenskega postopka.

Kudić v tožbi še navaja, da je sodišču zagotovil, da ne bo odšel v tujino, za kar je bil sodišču tudi pripravljen predati svoj potni list. Sodišče mu je odvzelo tako potni list kot osebno izkaznico, s čimer je po njegovem prepričanju ravnalo protizakonito in protipravno ter mu s tem povzročilo ogromno škodo.

V času odvzema osebne izkaznice je bil Kudić direktor gospodarske družbe, ki je imela v načrtu večji investicijski projekt, pri katerem je bil tožnik med drugim odgovoren za pridobitev finančnih sredstev za investicijo.

Brez dokumentov, brez posla

Navaja še, da z dnem odvzema osebne izkaznice ni mogel več opravljati direktorske funkcije v gospodarski družbi, sklepati in podpisovati pogodb, voditi pogajanj, dogovorov, pridobivati finančnih sredstev in podobno. Projekt je nato povsem obstal, nad družbo je bil uveden stečajni postopek. Ker so bile, kot trdi, s tem, ko mu je bila osebna izkaznica nezakonito odvzeta, uničene možnosti za izvedbo projekta, je izgubil tudi pravico do nagrade, s čimer je bil oškodovan za omenjeni znesek.

Anita Drev, predstavnica državnega pravobranilstva, pravi, da Republika Slovenija meni, da je tožnikov tožbeni zahtevek neutemeljen. »Sodišče je v postopku odvzema osebne izkaznice ravnalo zakonito, saj je ravnalo skladno z določbami zakona o kazenskem postopku in drugo veljavno zakonodajo, vse z namenom, da se zagotovi uspešna izvedba kazenskega postopka. Tožena stranka v odgovoru na tožbo med drugim še navaja, da tožnik s tožbenimi navedbami in predloženimi dokazili ni utemeljil, da bi mu bilo zaradi odvzema osebne izkaznice onemogočeno izvajanje obveznosti in nalog, ki jih je sprejel kot direktor, in da ne bi mogel še naprej opravljati direktorske funkcije. Tožnik prav tako ni izkazal škode, ki naj bi nastala z neizvedbo projekta in uničenjem družbe.«

Ena že pravnomočna, druga še ne

Se bo pa Zlatan Kudić čez čas spet znašel na zatožni klopi, ki jo je leta 2013 po odločitvi sodnice (začasno) zapustil. Kudić konec maja 2013 na predobravnavnem naroku ni priznal krivde glede očitkov tožilstva o davčni utaji in pranju denarja. Kaznivo dejanje pomoči pri pranju denarja so očitali tudi Adnanu Kantareviću, ki pa je v nasprotju s prvoobtoženim krivdo priznal. Med drugim so dacarji pri pregledu Kudićevega poslovanja ugotovili kup sumljivih računov, za katere storitve menda sploh naj ne bi bile opravljene.

Začela se je glavna obravnava, na kateri so že zasliševali priče in pregledovali dokumentacijo, ko je okrožna sodnica Dejana Fekonja sklenila, da ima obtožnica tako trhle temelje oziroma določene zadeve niso dovolj razjasnjene, da je kazenski spis vrnila nazaj na preiskovalni oddelek okrožnega sodišča.

Odvetnica Branka Zobec Hrastar, ki Kudića zastopa v kazenskem postopku, nam je dejala, da je »sodnica na petem naroku za glavno obravnavo pravilno spoznala, da obtožnica v takšni obliki sploh ne bi smela postati pravnomočna«. Pojasnila je še, da je specializirano tožilstvo septembra lani podalo modificirano obtožbo, v kateri Kudiću očitajo manj kot sprva.

Se je pa Kudić s soosumljenci znašel v še enem kazenskem postopku, v katerem se mu prav tako očitajo kazniva dejanja gospodarske kriminalitete. Zobec Hrastarjeva je potrdila, da se je tudi za ta primer že začela sodna preiskava, preiskovalna sodnica je zaslišala osumljence, specializirano tožilstvo pa je nato sklenilo, da bo vložilo kar neposredno obtožnico. To je letos poleti tudi storilo, a so se nanjo pritožili. Ker odločitve zunajrazpravnega senata še ni, je obtožnica še nepravnomočna.

Neuradno smo izvedeli, da bodo, če bo tudi druga obtožnica postala pravnomočna, oba postopka združili in mu za vse domnevne grehe sodili skupaj. Medtem pa Kudićevih pet ročnih ur visokega cenovnega razred (znamk Breitling, Omega, Rolex ...), vrednih kakšnih 80.000 evrov, ostaja zavarovanih s sklepom sodišča.