Med nadzorom odpadkov brez nepravilnosti

Koprski policisti in kriminalisti med poostrenim nadzorom nad nedovoljenim čezmejnim pošiljanjem odpadkov niso odkrili nepravilosti.

Objavljeno
19. september 2014 16.19
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Koper - Kriminalisti in policisti so v začetku tedna v sodelovanju s preiskovalci mobilnega oddelka finančne uprave ter inšpektoratom za kmetistvo in okolje na območju nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda Fernetiči izvedli poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil. Glavni namen je bilo odkrivanje in preprečevanja čezmejnega pošiljanja odpadkov.

Pri nadzoru, v katerem je sodelovali šest kriminalistov in policistov, štirje finančni preiskovalci in dva inšpektorja, so skupno preverili 46 tovornih vozil, od katerih jih je 14 dejansko prevažalo odpadke. V večini primerov je šlo za odpadno železo ali mešane komunalne odpadke, ki so namenjeni za nadaljnjo predelavo.

»Vse kontrolirane pošiljke odpadkov so bile spremljanje z ustrezno dokumentacijo, tako da pri poostrenem nadzoru ni bilo odkritih nepravilnosti. Tudi na splošno ocenjujemo, da je okoljevarstvena problematika na območju Policijske uprave Koper ugodna, saj v letošnjem letu še ni bilo zaznanih kaznivih dejanj s tega področja,« so sporočili iz koprske policijske uprave. V lanskem letu so sicer obravnavali le dva primera storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja.

»Slovenska policija se zaveda, da imajo lahko čezmejne pošiljke odpadkov, predvsem tiste nezakonite, negativne posledice za okolje in temu posledično tudi na zdravje ljudi. Posledice nezakonito odloženih ali neustrezno obdelanih odpadkov lahko povzročijo onesnaženje tal ter podzemnih voda, s tem pa so neizogibno povezana tudi velika tveganja za zdravje ljudi,« še opozarjajo na policiji. Ob tem so napovedali, da bo koprska policijska uprava tudi v prihodnje redno skrbela za nadzor nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov.

Storilcem nezakonitih prevozov in pošiljk odpadkov, sicer poleg globe v višini 75.000 evrov, grozi tudi kazenski pregon. Za tovrstna kazniva dejanja kazenski zakonik predvideva zaporno kazen do 12 let zapora.