Med obtoženimi tudi nekdanji nadškof Kramberger

Tožilstvo vložilo obtožbo zoper četverico zaradi preprodaje delnic Mladinske knjige.

Objavljeno
29. maj 2017 16.28
Slovenija, Ljubljana, 21.Junij2010, Razsodba zoper Draga Funkla in Iztoka Perčiča. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Ljubljana - Preiskava poslov preprodaje delnic Mladinske knjige Založbe v letih 2003 in 2004, s čimer je Nadškofija Maribor čez noč zaslužila dobrih 1,2 milijona evrov na račun drugih podjetij, je končana, tožilstvo pa je 5. maja proti četverici preiskovanih vložilo obtožbo zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic v sostorilstvu. Obtožba še ni pravnomočna.

Takratna mariborska škofija je konec leta 2003 od Krekove družbe kupila več delnic Mladinske knjige in jih še istega dne po precej višji ceni (pre)prodala naprej Etolu ter s tem zaslužila okoli 600.000 evrov. Še en tak posel se je zgodil na začetku leta 2004, le da je bil končni kupec tokrat NFD, katerega predsednik uprave je takrat bil Stane Valant, oškodovanje NFD pa naj bi bilo v tem primeru 636.000.

Poleg upokojenega nadškofa Franca Krambergerja, ki je bil zaradi velike mariborske cerkvene afere odstavljen, in takratnega predsednika uprave družbe za upravljanje NFD Stanislava Valanta sta se v preiskavi in zdaj tudi v obtožnici znašla še nekdanji dolgoletni ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec in nekdanji prvi mož Etola Ivan Ferme.

Kramberger naj bi bil kot prvi mož mariborske cerkve v imenu nadškofije podpisal pogodbe o nakupu delnic Mladinske knjige Založbe in še isti dan pogodbe o njihovi prodaji po precej višji ceni. Posli so bili izvedeni tik pred začetkom uradnega prevzema holdinga Zvon ena. Kazniva dejanja naj bi bila storjena na škodo družb Etol in NFD; ti sta z delnicami, ki sta jih kupili od mariborske nadškofije, nato pa prodali naprej, ustvarili veliko izgubo. Fermetu, Krašovcu in Krambergerju tožilstvo očita vpletenost v posel z Etolom, Krašovcu in Valantu pa z NFD.

Preiskavo je sodišče uvedlo februarja 2014, končalo pa sredi aprila. Tožilstvo je očitno presodilo, da ima dovolj za vložitev obtožbe. Čeprav je pogodbe poleg Krambergerja podpisoval tudi nekdanji ljubljanski nadškof Anton Stres, takrat še kot njegov pomočnik in generalni vikar, tožilstvo očitno ni našlo podlage za njegov pregon.

Prevzem Etola

Proti Valantu poteka tudi preiskava zaradi domnevne zlorabe notranjih informacij pri prevzemu celjskega Etola. Sodišče je na predlog tožilstva preiskavo pravnomočno uvedlo proti trem fizičnim osebam in dvema pravnima - NFD Holdingu in takratnemu predsedniku uprave Valanta, nekdanjemu direktorju družbe CBH Zdenku Podlesniku, koroškemu podjetnika Zoranu Planinšcu in njegovi družbi Energo Denus. Valant se je kot predstavnik največjega delničarja Etola menda pogajal z Izraelci o prodaji podjetja skupaj s Podlesnikom, zato je dvojica domnevno bistveno prej kot drugi udeleženci kapitalskega trga vedela, po kakšni ceni bo izveden prevzem.

Planinšec, Podlesnik in Valant, v tistem času tudi predsednik nadzornega sveta Etola, so prek družbe Energo Denus kupovali delnice Etola, čeprav naj bi že vedeli, da bo izraelski Frutarom Switzerland, ki je nato prevzel Etol, februarja 2012 objavil prevzemno ponudbo in zanje ponudil še enkrat višjo ceno od borzne.

Po tožilskih očitkih je Valant, ki je bil seznanjen z namero Izraelcev, da pridobijo kontrolni delež v Etolu po 130 do 140 evrov za delnico (takrat so stale dobrih 70 evrov), tujcem pomagal pri pridobitvi preostalih delnic, informacijo o nameravanem prevzemu je sporočil Podlesniku, ta pa Planinšcu. Ta dva sta nato od drugih lastnikov kupila dobrih 56.000 delnic po 120 do 140 evrov, nato jih je Planinšec prodal Izraelcem po 133 evrov. Energo Denus naj bi tako pridobil za okoli 300.000 evrov koristi.

Valant je očitke o nepreglednosti ali nezakonitosti pri prodaji delnic družbe Etol večkrat javno zanikal.
Potek preiskave je upočasnil predlog zagovornika enega od obdolženih, naj jo prekine do odločitve ustavnega sodišča v drugem podobnem primeru. Preiskovalna sodnica je tak predlog zavrnila, zagovornik se je pritožil, a je zunajobravnavni senat pritožbo zavrnil kot neutemeljeno. »Zadeva je v fazi preiskave in bo predvidoma končana, ko bo sodišče v sodelovanju z ministrstvom za pravosodje s pomočjo videokonference izvedlo zaslišanje dveh prič iz tujine,« pojasnjujejo na sodišču.