Med ovadenimi župan Popovič

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v teh dneh na koprsko okrožno državno tožilstvo proti osmim osebam - med njimi je tudi koprski župan Boris Popovič - podali šest kazenskih ovadb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Objavljeno
19. februar 2011 19.54
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Gre za menjavo in prodajo več zemljišč v koprski občini. Domnevno so jih prodajali in menjavali po precej nižji ceni od njihove prave tržne vrednosti, s čimer so menda pridobili veliko protipravno premoženjsko korist v višini več milijonov evrov. Tako so novinarjem odgovorili z generalne policijske uprave in dodali, da preiskovalci NPU dela še niso končali. Zdaj se je začel predkazenski postopek zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Že 9. junija lani so v zvezi z omenjenimi domnevnimi spornimi posli na območju Kopra, Ljubljane in Nove Gorice na podlagi odredb preiskovalnega sodnika opravili več hišnih preiskav. Največ časa (približno deset ur) so preiskovali prostore Mestne občine Koper, obiskali pa so tudi uprave nekaterih gradbenih podjetij (Primorja Ajdovščina, Grafista Koper itd.). Koprski preiskovalni sodnik Iztok Naglav je zahteval preiskavo približno desetih pravnih poslov koprske občinske uprave, saj je utemeljeno sumil, da gre za zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, ki da so jih storile osebe z občine Koper. Takrat je odvetnik Franci Matoz pojasnil, da so kriminalisti pregledovali pravne posle iz let 2006, 2007 in 2008.

Šlo je za zamenjave zemljišč v letih 2006 in 2007, prodajo zemljišč v obrtni coni, za zemljišče s koncesijo, ki so jo dali Istrabenzu Marini, d. o. o., in za rušenje stavbe nekdanje policijske uprave v Kopru, pri kateri županu očitajo, da ni ravnal kot dober gospodar. Zemljišča – največ z območja Srmina – je občina Koper prodala naslednjim, v glavnem nepremičninskim, gradbenim in finančnim družbam: Primorju Ajdovščini, Serming, IP Obali, Istrabenzu Marini, d. o. o., Grafistu, Probanki in Aurori. Skoraj vse posle je pred tem že obravnavalo računsko sodišče, ki je devet mesecev v prostorih občine Koper pregledovalo papirje in na koncu podalo mnenje s pridržkom, da bi bila boljša neposredna prodaja kot menjava zemljišč. V občini pa so menili, da računsko sodišče ni ugotovilo nezakonitosti ali negospodarnosti v teh poslih. Prav tako v poročilu ni zapisalo dvomov o neekonomski ceni ali kršitvi zakona. Zdaj preiskovalci ugotavljajo, da so občinska zemljišča pridobili po enih cenah in pozneje prodali po višjih. Obstaja tudi sum, da jih je ustrezno pooblaščeni cenilec prenizko ocenil.

Cenilec je že lani izjavil, da je zemljišča pošteno ocenil. Dokumentacijo so zasegli tudi v Primorju Ajdovščini. Boris Popovič pa je po hišni preiskavi na tiskovni konferenci dejal, da s temi posli nima nič, da v njih ni nič narobe in da je tudi to stoodstotno politična akcija. »To, kar se je zgodilo meni, se ni še nobenemu od županov. Že lani sem spraševal kriminaliste, ali poznajo koga, ki bi za parcele plačal več,« je dejal koprski župan.