Med počitnicami poostren nadzor hitrosti

Prometni policisti bodo v obdobju t.i. krompirjevih počitnic pozornost namenili zlasti nadziranju hitrosti, ob koncu tedna - 30. oktobra in 1. novembra - pa bodo aktivnosti policije namenjene skrbi za pretočnost, zlasti v bližini pokopališč.

Objavljeno
23. oktober 2009 14.51
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Ljubljana - Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije, je pojasnil, da državljani čas t.i. krompirjevih počitnic izkoristijo za dopuste, zato je promet med tednom manjši, zaradi česar se poveča kršenje določil o omejitvi hitrosti. Prav zato bodo policisti v tem obdobju več skrbi namenili nadziranju hitrosti, je pojasnil.

Med prazniki se bo po Kapunovih besedah povečala gostota vozil na cestah, zato policisti svetujejo, da naj bodo vozniki strpni in naj upoštevajo cestno-prometne predpise. V ponedeljek, ko se bodo počitnice končale in se bodo otroci vrnili v šole, pa bodo policisti namenili več pozornosti okolicam šol.

Po krompirjevih počitnicah, okoli martinovega (v obdobju od 5. do 14. novembra), ko se poveča problematika vinjenosti voznikov, pa bodo dejavnosti policistov zlasti usmerjene v preverjanje psihofizičnega stanja voznikov.

Po martinovem bodo policisti povečali nadzor na avtomobilskih cestah. Pri tem bodo uporabljali tako tehniko v vozilih kot tudi stacionarne radarje, na izvozih z avtocest pa bodo preverjali psihofizično stanje voznikov, je pojasnil vodja sektorja prometne policije.

Kršitev omejitve hitrosti na avtocestah je vse več

Obenem je Kapun dejal, da policisti opažajo povečano število kršitev določil o omejitvi hitrosti na avtocestah, zlasti ob koncu tedna. Ob tem policisti opozarjajo, da se prometna varnost na avtocestah, zaradi povečanega števila vozil, nekoliko poslabšuje. Avtoceste niso tako varne, da ne bi moglo priti do hujših nesreč, je ocenil Kapun.

Po njegovih besedah sta november in december dokaj kritična meseca. Leta 2007 je v tem času umrlo 42 ljudi, v istem obdobju lani pa 29 ljudi. Prometni policisti si bodo prizadevali, da se bo ta trend izboljšal ali vsaj ostal na isti ravni, je še dejal Kapun.

Vodja specializirane enote za nadzor prometa na Generalni policijski upravi Mladen Lončar je dodal, da prometni policisti v zadnjem obdobju opažajo, da so se v zadnjem času povečale kršitve določil o omejitvi hitrosti.

"Prihaja do enormnega povečevanja hitrosti," je zatrdil in dodal, da so stacionarni radarji zaznali tudi stoodstotna prekoračenja omejitev hitrosti. Kot je pojasnil, imajo v uporabi deset stacionarnih radarjev oz. merilnikov hitrosti in en premični radar. Ob tem je še dejal, da imajo na avtocestah več ali manj stalno sedem do devet vozil provida.