Med preiskavo je iz vtičnice potegnil napajalni kabel

Sojenje štajerskemu hekerju: na sumljiva nakazila je opozoril Urad RS za preprečevanje pranja denarja.

Objavljeno
24. september 2012 21.07
jer Zastarela, stara racunalniska oprema - Sobotna/mn
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Z velikim srebrnim kovčkom s tehničnimi pripomočki za videopredstavitev se je na sodnem procesu zoper štajerskega hekerja Iserda pojavila prva priča, kriminalistični inšpektor Borut Štok. Vendar z multimedijskim prikazom ni bilo nič, saj ga sodnica ni dovolila.

Iz pričanja kriminalista Štoka je bilo razbrati, da so domnevnemu avtorju zlonamerne kode »Butterfly bot« Matjažu Škorjancu, ki se je domnevno na spletu izdajal za Iserda, na sled prišli med hišno preiskavo pri starših njegovega tedanjega dekleta Nuše Čoh, ki mu dela družbo na zatožni klopi.

Na njeno ime so namreč prek Western Uniona prihajala nakazila, ki da so bila plačilo Škorjancu za kodo, namenjeno za vdor v informacijski sistem. Z njo je bilo menda okuženih več sto tisoč računalnikov po vsem svetu.

Študent brez rednih dohodkov

Štok je pojasnil, da je Škorjanc pripeljal Čohovo k njenim staršem na hišno preiskavo (na nakazila je opozoril Urad RS za preprečevanje pranje denarja), saj je, kot so takrat izvedeli, začasno živela pri njem. V njegovem stanovanju so našli računalniško opremo, poleg tega je bilo stanovanje lepo obnovljeno, česar si Škorjanc kot študent brez rednih dohodkov ne bi mogel privoščiti, je opozoril Štok.

Policisti vdrli  v stanovanje čez balkon

To je bilo sredi julija 2010, konec oktobra 2011 pa je sledila nova hišna preiskava. Policisti so zvečer čez balkon vstopili v Škorjančevo pritlično stanovanje, vendar se jim je preiskava malce ponesrečila – medtem ko so čakali na odredbo za pregled prižganega računalnika, je Škorjanc po Štokovih besedah iz vtičnice potegnil napajalni kabel.

Štok je povedal, da je začel obtoženi kodo prodajati leta 2008. Oglaševal jo je na neki hekerski spletni strani, s kupci pa je praviloma komuniciral po e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Ko je kupec nakazal zahtevani znesek, mu je menda poslal kodo za odklepanje programa. Štok je poudaril, da Nuša Čoh po prvi hišni preiskavi pri tem ni več sodelovala.

Na pobudo Škorjančevega zagovornika Janka Jermana se je Štok dotaknil tudi sodelovanja z agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI.

Ti so med obiskom v Sloveniji izrazili željo, da bi se pogovorili s Škorjancem, v kar je ta privolil. Štok je povedal, da so odšli v park (policijska uprava je namreč čez cesto, op. p.), vendar mu podrobnosti pogovora niso znane; domnevno so mu ponudili sodelovanje.

Odvetnik Jerman je pripomnil, da sodelovanja ni bilo, ameriški agenti so prišli v Slovenijo, da bi zahtevali Škorjančevo izročitev ZDA.