Med punkcijo prebodel arterijo

Sin pokojne Jožice Kresnik je prevzel kazenski pregon proti zdravniku Željku Perdiji.

Objavljeno
18. september 2012 21.08
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Na zatožni klopi tukajšnjega okrožnega sodišča se je znašel zdravnik pulmolog Željko Perdija, obtožen povzročitve smrti iz malomarnosti. Potem ko je tožilstvo odstopilo od pregona, ga je prevzel Ervin Kresnik, sin pokojne Jožice Kresnik.

Jožico Kresnik iz Slovenske Bistrice so februarja 2008 premestili v dom starostnikov v Poljčanah, že dva meseca pozneje pa se je zaradi težav z dihanjem znašla na pljučnem oddelku mariborskega univerzitetnega kliničnega centra na Pohorju. Ker se ji je v pljučno votlino izlila tekočina, se je zdravnik Perdija odločil za punkcijo, to pa je bilo zanjo usodno.

Med punktiranjem ni opazil, da ji je prebodel arterijo in se ji je v prsno votlino iztekel poltretji liter krvi. Po končani punkciji ni opravil pregleda z rentgenom (v obtožbi piše, da rentgen po 13. uri na tem oddelku ni bil na voljo), kmalu zatem je tudi zapustil oddelek, pacientke pa menda ni predal dežurni zdravnici.

Ko se je pacientki zdravstveno stanje močno poslabšalo, je Perdijo po telefonu poklicala dežurna zdravnica in se pozanimala o punkciji. Vendar je bilo vse zaman, Kresnikova je prenehala dihati in dobri dve uri po posegu je umrla.

Medijsko razkritje

Sinu in hčerki pokojne (mislila sta, da je mati umrla naravne smrti) v bolnišnici niso povedali, da so na truplu opravili obdukcijo, prav tako nista vedela, da so opravili notranji nadzor in da je razsodišče zdravniške zbornice Perdiji naložilo enomesečno usposabljanje.

Šele po razkritju zgodbe v Slovenskih novicah se je začel klobčič razpletati. Sklenila sta vložiti tožbo, a se je njun odvetnik Viktor Osim tik pred vložitvijo tožbe poravnal. Domnevno sta skupaj prejela okrog 25.000 evrov.

Petinštiridesetletni Željko Perdija na predobravnavnem naroku krivde ni priznal. A kot izhaja iz obtožbe, njegovega ravnanja niso grajali zgolj na zdravniški zbornici, temveč tudi strokovnjaki ljubljanske medicinske fakultete.

Ervin Kresnik kot subsidiarni tožilec predlaga, naj sodišče Perdiji, ki zdaj dela v ptujski bolnišnici, izreče še varnostni ukrep prepoved opravljanja poklica. Sojenje se bo začelo 20. novembra, sodila mu bo okrožna sodnica Vanja Verdel Kokol brez sodnega senata.