Od petka do nedelje se je menda spravil na šest žensk

Edis Merdanović zanika krivdo za štiri rope, tri spolne napade, posilstvo, grožnjo in nasilništvo.

Objavljeno
29. september 2014 18.50
tre*bombi MB
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Edis Merdanović na današnjem predobravnem naroku ni priznal krivde, da je sredi letošnjega poletja na škodo šestih žensk zagrešil več nasilnih kaznivih dejanj, od posilstva do ropa. Zato bo o njegovi krivdi odločal sodni senat na glavni obravnavi; to je sodišče razpisalo že za ta petek.

Podrobnosti iz obtožbe zoper 26-letnega Ljubljančana niso znane, saj tožilstvo še ni prebralo obtožbe. Del očitkov, ki se nanašajo na kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, pa bo sodišče zaradi občutljivosti in interesa oškodovank obravnavalo za vrati, zaprtimi za javnost, tako kot je za zaprtimi vrati potekal del predobravnavnega naroka.

Za zdaj je tako znano le, da so se dejanja zgodila med petkom, 18. julija, in nedeljo, 20. julija, ko se je Merdanović menda spravil kar na šest žensk. Tisti konec tedna dopoldne je obiskal več lokalov oziroma trgovino – v Ljubljani, Postojni, na Logu pri Brezovici, Vrhniki – žrtve pa so bile natakarice, ki da jih je zvlekel v zadnje prostore lokalov, jih spolno zlorabil in oropal.

Po prijetju v pripor

Kot so mediji poročali julija, so policisti tisti konec tedna dobili klic iz enega od lokalov o ropu in spolnem napadu. Takoj po prejetem obvestilu so sprožili aktivnosti, da bi napadalca izsledili, v zrak so poslali tudi helikopter, ki je prečesaval nebo nad južnim delom Ljubljane. Nasilneža so naslednjega večera prijeli na počivališču, kjer so prepoznali njegovo vozilo, so takrat sporočili z ljubljanske policijske uprave. Odvzeli so mu prostost ter ga pripeljali na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika. Ta je zanj odredil pripor, vklenjenega pa so ga včeraj iz pripora pripeljali tudi pred sodnika.

Tožilstvo tako Merdanoviću očita kar pester nabor kaznivih dejanj: poleg štirih ropov ga bremenijo treh kaznivih dejanj spolnega nasilja in enega posilstva. Dvema dekletoma je uspelo pobegniti, zato je na njuno škodo storil »le« kaznivo dejanje grožnje oziroma nasilništva. Dve oškodovanki sta že vložili premoženjskopravni zahtevek, druge pa to lahko storijo do konca glavne obravnave.

Če bi obtoženi dejanja priznal, bi tožilstvo ob upoštevanju vseh posamičnih kazni ter ob preklicu pravnomočne pogojne obsodbe zanj predlagalo izrek enotne zaporne kazni v trajanju 16 let. Ker pa očitkov ne prizna, bodo izpeljali sojenje; na obtoženčevo željo mu bo sodil tričlanski senat, predsedoval pa mu bo Srečko Škerbec.

Tožilstvo in obramba sta na predobravnavnem naroku predstavili svoje dokazne predloge, o katerih bo sodišče odločilo naknadno. Verjetno bo moralo k sodelovanju povabiti tudi izvedenca ustrezne stroke, da ugotovi, kaj je obtoženega gnalo v taka dejanja, ter da presodi njegovo psihično stanje, čeprav menda obtoženi ni bil pod vplivom alkohola ali mamil.