Medvedka napadla 12-letnika

Dvanajstletni fant jo je po srečanju z medvedjimi kremplji na srečo odnesel z lažjimi poškodbami

Objavljeno
20. november 2015 17.18
Milan Glavonjič
Milan Glavonjič
Sodražica – Krajani Sodražice so po četrkovem napadu medvedke v šoku. Na teh koncih so medvedov sicer vajeni, a tokrat se je prvič zgodilo, da je bil napaden otrok. Kosmatinka je sicer branila svoja mladiča, ko se je blizu njiju s kolesom pripeljal dvanajstletni fant.

Dvanajstletni domačin se je v četrtek zvečer po šesti uri tako kot vedno vračal domov iz Sodražice z nogometnega treninga. Ko je s kolesom pripeljal do table na koncu naselja in tik za njo zavil desno na kolovoz, speljan po travniku blizu rečice, je opazil, da se kakih sto korakov od prvih hiš igrata dve majhni živali. Ugotovil je, da ne gre za psa, ampak medvedja mladiča, ki sta le nekaj metrov od vode čakala na svojo mamo. Kmalu zatem pa je začutil, kako je nekaj za njim priteklo in ga praskalo po roki in nogi. Nanj se je s svojimi kremplji spravila medvedka in k sreči se je deček toliko zbral, da je, zdaj že peš, zbežal proti Sodražici in zavil k hišam po pomoč. Od tam so ga odpeljali k zdravniku, saj je bil v napadu poškodovan, vendar je na srečo, kot so povedali na policiji, dobil le lažje poškodbe. Da je bil po dogodku prestrašen, pa seveda ni treba posebej poudarjati.

Med Sodražico in Zamostcem, največjim naseljem v občini, kosmatinci že od nekdaj brezbrižno prečkajo reko Bistrico. Iz Velike Gore jih mimo smučišča Izver žeja zvleče do vode, od tod v iskanju hrane lomastijo po prosojni strani v smeri hribčka Strmec, vmes pa kolovratijo okoli hiš ali blizu njih. Pričevanj in bežanja vaščanov pred zverjo je veliko. Tam blizu jo je nedavno od tega pred medvedom z lastnega vrta pobegnil Brane Arko, veliko otrok si ne upa iz dvorišč, domačini so pozorni pri delu na poljih. Miran Bartol iz kočevske območne enota zavoda za gozdove poudarja, da se medvedi že dalja časa smukajo na Sodraškem, zlasti pri Zamostcu v bližini smučišča. Ali bodo to medvedko izvzeli, tako kot pred kratkim dve v Dolenji vasi, ki sta se preveč udomačili, še ne ve.