Megalomanski Reberc bo državi vrnil le polovico

Nekdanji veleposlanik v Madridu mora vrniti 36 tisočakov, za preostalih 36 tisoč evrov pa je odgovorna država zaradi pasivnosti ministrstva za zunanje zadeve.

Objavljeno
25. november 2015 17.53
PETER REBERC, NEKDANJI VELEPOSLANIK V SPANIJI, FOTO: BOSTJAN CELEC
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Nekdanjega veleposlanika v Madridu Petra Reberca pravobranilstvo s tožbo preganja zaradi neupravičeno porabljenih sredstev, ki niso bila namenjena za redno delovanje veleposlaništva. A je državi uspelo izterjati le 36 tisočakov, kar je polovica zahtevanega zneska, za drugo polovico po mnenju sodišča odgovarja država zaradi neučinkovitosti zunanjega ministrstva.

Okrožno sodišče je pritrdilo Republiki Sloveniji, da so bili nakupi tedanjega veleposlanika v nasprotju z navodili o finančnem in materialnem poslovanju predstavništev, da so bili nenamenski in negospodarni, da je nakupe Reberc nadaljeval kljub opozorilom ministrstva za zunanje zadeve ter da je bil do njih najmanj indiferenten, v vsakem primeru hudo malomaren.

Kot je znano, so Reberca zaradi sumljivih poslov pri porabi proračunskega denarja poleti 2010 odpoklicali s položaja veleposlanika v Madridu. Gre za nakupe goriva, drugih izdelkov, kupljenih na bencinskih servisih, za knjižno gradivo, ki presega letno kvoto za osnovna sredstva kakor tudi bralne sposobnosti posameznika, drobni material za popravilo rezidence, ki je bila opremljena v skladu s pravili, je bila v najemu in njeno vzdrževanje v pristojnosti lastnice, enormne količine jedilnega pribora zgolj za enkratne in izjemno redke priložnosti večjih sprejemov v rezidenci.

Poleg kuhinjskih pripomočkov in jedilnega pribora je bil na seznamu bizarnih in razsipnih nakupov tudi profesionalni vrtalni stroj in brusilnik, štirje kilometri električnih kablov, 15 macol, 37 klešč, štirje zračni kompresorji, osem setov izvijačev, 107 izvijačev, 11 sekir in še precej drugega orodja, 25 posod za gorivo, 900 knjig. Med najbolj nenavadnimi nakupi je bil puščavski skakač.

Ker je tržna in knjigovodska vrednost kupljenih stvari zdaj nična, je državi nastala škoda v višini zneskov, porabljenih za nakupe – 73.369,16 evrov (del tožbenega zahtevka je sodišče že prej zavrnilo). A država ne bo dobila nazaj vsega denarja, saj je sodišče presodilo, »da bi moralo ministrstvo za zunanje zadeve veliko prej in odločneje odreagirati, saj ima za to vzpostavljene mehanizme finančnega nadzora, zato je s svojim pasivnim oziroma neučinkovitim ravnanjem dopustilo, da je nastala večja škoda. Sodišče je ocenilo soprispevek Republike Slovenije na 50 odstotkov, zato je odločilo, da ji je tožena stranka dolžna povrniti škodo v višini 50 odstotkov oziroma 36,819,58 evrov,« pojasnjuje odločitev sodišča predstavnica pravobranilstva za stike z javnostjo Anita Drev. Sodba še ni pravnomočna, pravobranilstvo pa jo bo proučilo in se o vložitvi pritožbe odločilo v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve, dodaja Drevova.

Odškodnino terja tudi Reberc

Po drugi strani je Reberc, ki mu na delovnem sodišču ni uspelo dokazati nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi, s tožbo od države terjal 76.000 evrov z obrestmi zaradi domnevno nezakonitega vstopa v rezidenco v Madridu. Trdi namreč, da so preiskavo rezidence po odredbi takratnega ministra za zunanje zadeve opravili nelegalno. Okrožno sodišče je njegov tožbeni zahtevek zavrnilo, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Okrožno sodišče je na zadnji obravnavi oktobra postavilo izvedenca in narok preložilo na nedoločen čas.

Pravobranilstvo je v kazenskem postopku, v katerem se je Reberc znašel zaradi očitkov poneverbe, ponarejanja, nevestnega dela v službi in zlorabe uradnega položaja ali pravic, vložilo zahtevke za 4447,27 evra zaradi stroškov letalskih vozovnic, nakupa trdih računalniških diskov in za 13.086,48 evra, ki se nanašajo na sporne hotelske prenočitve. Reberc na predobravnavnem naroku oktobra lani očitkov ni priznal, sojenje pa se še ni začelo.