»Merkur ni osamljen primer«

Poleg primera Merkur je v zadnjem času prišlo tudi do drugih zlorab bančnih kartic. To so nam potrdili tako pri policiji kot pri Združenju bank Slovenije.

Objavljeno
16. marec 2007 22.28
Ljubljana – V četrtek nam sicer tega ni želel nihče uradno potrditi, a je v petek postalo jasno, da je – poleg primera Merkur – v zadnjem času prišlo tudi do drugih zlorab bančnih kartic. To so nam potrdili tako pri policiji kot pri Združenju bank Slovenije (ZBS), kjer morebitnega primera Petrola zaradi »interesov preiskave« in »nepotrebnega vnašanja nemira med komitente« ne omenjajo. Poudarjajo pa, da poteka več preiskav in da so se, se in se bodo taki primeri še dogajali.

»Merkur ni osamljen primer,« je naše sume potrdil Slavko Cimprič, vodja poslovanja s prebivalstvom pri ZBS, ki pa je takoj dodal, da se taki primeri pač dogajajo in da je to vse v mejah vsakdanjih, povprečnih varnostnih tveganj. »V teh primerih gre za organizirane združbe, zlikovce, ki lahko prihajajo tako iz vrst zaposlenih, varnostnikov, vzdrževalcev, celo policije,« ugotavlja Cimprič in dodaja: »Zato zagotovo razumete, da če smo se s podjetjem, kjer so se zgodile zlorabe, zavezali k molčečnosti, imena le-tega ne morem povedati.« To naj bi bilo v škodo interesom preiskave in bi po nepotrebnem vnašalo nemir med uporabnike tovrstnih plačilnih sredstev.

V ta namen so pri ZBS v torek na spletni strani objavili splošno obvestilo vsem komitentom, v katerem jih opozarjajo na zlorabe, ki so se začele dogajati pred približno enim mesecem in so trajale tri tedne, in morebitne blokade kartic. »Blokiranih kartic je vedno veliko več (približno 1 : 100), kot pa je dejansko zlorabljenih, ki jih je ponavadi manj kot deset,« miri Cimprič in vse postavi v nazorno perspektivo: »In to pri štirih milijonih transakcij POS, ki jih vsak mesec opravimo Slovenci.«

Več v sobotnem tiskanem Delu