Mesec požarne varnosti: ko zagori avto

Prvo pravilo: ostanite mirni, avto ne bo eksplodiral.

Objavljeno
01. oktober 2013 15.47
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Gasilci, pa tudi inštruktorji varne vožnje, opozarjajo, da imamo ljudje, navadno zaradi prizorov v akcijskih in drugih filmih, napačno predstavo kaj se lahko zgodi, ko opazimo, da vozilo gori.

Avto namreč ne bo kar tako razneslo, zato je, kot pri ostalih vrstah požarov, najpomembneje, da ohranimo mirno kri. In vozilo čimprej zapustimo. Večja verjetnost kot to, da bo vozilo razneslo, namreč je, da se bodo ljudje, ujeti v vozilu, zastrupili s plini, ki nastanejo ob gorenju.

Gasilci svetujejo, da imajo vozniki v avtomobilih, tako kot tudi v stanovanjih, gasilni aparat. Škoda bo namreč precej manjša, če začetni požar omejimo ali pogasimo sami, s čimer tudi olajšamo delo gasilcem, ki na kraj požara ne morejo vedno prispeti nemudoma.

V avtomobil lahko namestimo različne gasilne aparate, ki ne predstavljajo velikega stroška, saj jih je moč dobiti že za 20 do 40 evrov (gasilniki na prah, ki so tudi najpogostejša izbira voznikov). Poleg teh so primerni tudi gasilniki na vodno meglo (cene se gibljejo nad 150 evrov) in gasilniki na ogljikov dioksid.

Ko v avtomobilu opazimo znake požara, gasilci svetujejo naslednje:

  • vozilo takoj ustavimo,
  • vozilo zapustimo in se umaknemo na varno mesto oz. primerno razdaljo,
  • z gasilnim aparatom poskušamo omejiti začetni požar,
  • pokličemo gasilce.

Iztekajoče gorivo, ki se je vnelo, začnemo gasiti od zgoraj navzdol, svetujejo gasilci. Najprej pogasimo mesto iztekanja goriva in nato s curkom gasilnega sredstva napredujemo na gorečo površino na tleh. Gašenje takšnih požarov je najuspešnejše pri hkratnem gašenju z dvema ali več gasilniki. Seveda pa velja pravilo, da ob razvitejših požarih čim prej obvestimo gasilce.