Mesec požarne varnosti: najhujše napake pri gašenju

Na goreče olje in v dimnik nikoli ne zlivajte vode, ognja tudi nikakor ne posipajte z moko.

Objavljeno
01. oktober 2013 15.46
Barbara Petek, Delo.si
Barbara Petek, Delo.si

Ljubljana - Ko v našem domu zagori, lahko za to, da se ogenj ne bi razširil na vso hišo in povzročil še več škode, največ storimo sami že s tem, da ostanemo zbrani in poskušamo po svojih močeh pogasiti začetni požar. Gasilci namreč opažajo, da se, kljub temu, da smo Slovenci glede požarne varnosti dobro osveščeni, še vedno prepozno odločamo za gašenje začetih požarov.

Prav seveda je, da takoj pokličemo gasilce, nujno pa je čim prej tudi začeti gasiti požar. Razvoj požara lahko že v dveh ali treh minutah preide v fazo, ki jo lahko obvladajo zgolj gasilci s primerno opremo. Četudi pri gašenju požara nismo povsem uspešni in požara ne pogasimo do konca, ga z ustreznim gasilnim sredstvom lahko vsaj omejimo. To pa je lahko dovolj, da preprečimo napredovanje požara po objektu in večje škode.

Najbolje in priporočljivo bi seveda bilo v vsakem stanovanju imeti vsaj en gasilni aparat. Ti so razmeroma poceni, izbiramo pa lahko med ABC praškom, peno, ali vodno meglo. V primeru, da gasilnega aparata nimamo, pa je pomembno vedeti, da voda, sicer za večino prva izbira pri gašenju, ni vedno tudi najboljša oziroma je lahko celo zelo nevarna.

Gorečega olja ali masti tako nikar gasiti z vodo. Ko na goreče olje ali mast dodamo vodo, se ta namreč uparja, ognja pa ne pogasi, saj je volumen olja 1700-krat večji od volumna vode. »Drobne kapljice vodne pare so obdane s tankim slojem olja, okoli je dovolj zraka, to pa povzroči vzbuh ali tako imenovano maščobno eksplozijo, ki lahko povzroči napredovanje požara na kuhinjske elemente,« je pojasnil Aleš Jug iz oddelka za tehniško varnost fakultete za kemijo in kemijsko varnost Univerze v Ljubljani.

Precej podoben učinek kot gašenje olja z vodo ima tudi posipanje moke ali sladkorja nanj. Tako moka kot sladkor sta namreč organski trdni gorivi, njuno posipanje po plamenu gorečega olja pa povzroči vzbuh, ki je oblika prašne eksplozije.

Goreče olje bomo najučinkoviteje in najbolj varno pogasili, če posodo pokrijemo s pokrovko ali z mokro in ožeto krpo.

Tudi če se v dimniku vnamejo saje, kar je druga najpogostejša vrsta požarov pri nas, takoj za kuhinjskimi, v dimnik ne zlivamo vode. Ta se bo v dimniku namreč spremenila v paro, volumen pare pa je bistveno večji od volumna vode in lahko dimnik poruši. Za gašenje dimniškega požara je tako najboljša izbira gasilnik na prah.