Mesec požarne varnosti: najhujši požari v Sloveniji

Za enega najhujših požarov v Sloveniji šteje tisti v hladilnici podjetja Niko transport v Mostah pri Komendi.

Objavljeno
01. oktober 2013 15.37
Požar Surovina Maribor
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Požar v hladilnici podjetja Niko transport je izbruhnil 17. novembra 2009 v polnilnici akumulatorjev za viličarje, se je razširil še na ostale dele hladilnice in ostrešje objekta v obsegu približno 3000 kvadratnih metrov. Gasilo ga je več kot 140 gasilcev, trije zaposleni v podjetju pa so morali zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom poiskati zdravniško pomoč. Nastalo je za 1,5 milijarde evrov škode, saj je bil objekt močno poškodovan, uničena pa je bila tudi večina izdelkov, ki so jih hranili v hladilnici.

Nekaj mesecev prej, 13. Avgusta, je sredi noči zagorelo v poslovno-skladiščnih prostorih nekdanje tovarne tekstila v Preboldu. Tam je požar povzročil za okrog 1,6 milijona evrov. Požar je zaradi velike količine gorljivih snovi kar nekaj dni gasilo 225 gasilcev, zgorelo pa je celotno poslopje in ves v njem shranjeni material. Dva gasilca sta se med intervencijo poškodovala.

Hud požar, s katerim so se gasilci prav tako borili kar nekaj dni, je izbruhnil sredi letošnjega julija v podjetju Gorenje Surovina v Mariboru. Pri gašenju je sodelovalo več kot 200 gasilcev, gost črn dim, ki se je še dan po požaru vil iz objekta, pa je predstavljal nevarnosti tudi za domačine. Letos sta bila na lokaciji izvedena dva inšpekcijska pregleda, zadnji v juniju. Takrat so bile po navedbah ministrstva za kmetijstvo in okolje ugotovljene nekatere nepravilnosti glede odvajanja odpadne padavinske vode ter ureditve skladišča odpadkov na prostem.

V začetku junija je v požaru v OŠ Stara Cerkev nastalo za okrog 1,5 milijona evrov škode. Po prvih ugotovitvah je zagorelo v smetnjaku ob šoli, 88 gasilcev pa je požar uspelo omejiti že v slabi uri. Zgorel je osrednji del stavbe, tako da je bilo uničenih 11 učilnic, glavno stopnišče in avla, morda pa je ostal nedotaknjen upravni del s pisarnami in zbornico. K sreči je ogenj izbruhnil sredi noči, ko v stavbi ni bilo nikogar.

Avgusta lani so se gasilci kar dva dni borili s požarom na Sveti gori v novogoriški občini. Zagorelo je na težko dostopnem terenu, ki je poleg tega nevaren še zaradi ostankov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pri gašenju sta pomagala helikopterja Slovenske vojske, italijanski helikopter in letalo canadier. Zgorelo je od 80 do 90 hektarov gozda.