Mesić bo moral plačati Jorasu 2000 evrov

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić bi moral Jošku Jorasu po nepravnomočni sodbi koprskega okrožnega sodišča plačati 2000 evrov (in dodatno zamudne obresti) zato, ker je avgusta leta 2004 izjavil: »Joško Joras je norček v funkciji drugega.«

Objavljeno
08. marec 2011 02.04
Boris Šuligoj, Koper, Ba.P., delo.si
Boris Šuligoj, Koper, Ba.P., delo.si
Koper - Te besede so objektivno žaljive in pomenijo protipravno ravnanje, je ocenila koprska okrožna sodnica Jana Petrič. Joško Joras je zahteval 20.846 evrov odškodnine, na prvi stopnji mu je koprsko sodišče prisodilo desetino zahtevka. Obe strani se lahko še pritožita na sodbo. Toda Stipe Mesić nekako ni priznal tega sodišča, češ da ni krajevno pristojno, ker da gre za dejanje, ki se je zgodilo na Hrvaškem.

Nekdanji predsednik Hrvaške Stipe Mesić je sporne besede izrekel avgusta 2004, ko je bil na dopustu v Bolu na Braču, kmalu po tem, ko je Joško Joras zaradi lesenih špirovcev, ki mu jih niso dovolili prepeljati čez kontrolno točko na svoj dom, za nekaj več kot eno uro zaprl cesto med slovenskim in hrvaškim mejnim prehodom. Kmalu po tem, ko ga je Mesić označil za »norčka v funkciji drugega«, je Joško Joras prek koprskega odvetnika Danijela Starmana vložil tožbo, toda Hrvaška država se je dolga leta uspešno branila, da bi sprejela to tožbo. Joras in Starman sta poskušala vse. Pisala sta nekdanjemu evropskemu komisarju Olliju Rehnu, za pomoč pri izročitvi tožbe pa sta prosila tudi predsednika Danila Türka in predsednika vlade Boruta Pahorja. Na koncu je sodišče tožbo vročilo s pomočjo konvencije o pravni pomoči.

Stipe Mesić je v svojem odgovoru na tožbo zapisal, da koprsko sodišče krajevno ni pristojno za reševanje tega spora, ker škodljiva posledica ni nastala v Sloveniji, temveč na Hrvaškem: »Meje so določene in Joško Joras živi na hrvaškem ozemlju, zato slovensko sodišče ni pristojno za odločanje o tem postopku,« je zapisal Mesić. Prerekal je tudi navedbo, da je on označil Jorasa za »norčka v funkciji drugega«. »Naveden trditve izhajajo iz članka v Primorskih novicah, kjer novinar niti ni podpisan s celim imenom. Zato predlagam, da me naslovno sodišče zasliši in bom sam izpovedal, kaj sem res rekel. Splošno znano je, da novinarji velikokrat popačijo izjave, ki jih dajo javne osebnosti. Zato bi Joras kot tožnik moral dokazati, da sem res rekel to, kar se mi očita. Zgolj navedba v časopisu še zdaleč ne pomeni, da je bilo to res izrečeno,« je navajal Stipe Mesić.

Toda koprsko sodišče je Mesićev odgovor zavrglo, ker je zamujal. Zato je sodišče izdalo zamudno sodbo, s katero je ugodilo Jorasovemu tožbenemu zahtevku, vendar le v desetini zneska. Sodišče je izhajalo iz domneve, da so v tožbi zatrjevane navedbe resnične, saj jih po mnenju sodišča ni nihče prerekal. Pri razsojanju je koprsko sodišče upoštevalo, da sta Mesić in Joras javni osebi in je med javnima osebama tudi več dovoljenega, zato se je sodišču zdela določena kazen smiselna.
Danijel Starman je oporekal ugotovitvi, da gre v tem primeru za odnos med dvema javnima osebama. »Dogodek je Jorasa močno prizadel, predvsem pa je spodbudil hrvaške organe na kontrolni točki, da so bili še bolj represivni kot prej.«

Mesić se bo pritožil

Iz odvetniške pisarne Špele Mesesnel, ki zastopa bivšega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, so danes za STA sporočili, da so z okrožnega sodišča v Kopru sodbo prejeli in napovedali, da se bodo nanjo pritožili, ker menijo, da je "sodišče premalo upoštevalo aktivno vlogo Joška Jorasa", saj je bilo njegovo "protipravno zaprtje mejnega prehoda Sečovlje povod mnogih izjav, predvsem ljudi, ki se zavzemajo za prijateljske odnose med Slovenijo in Hrvaško".